zámek s kostelem sv. Markéty

Rozsáhlý barokní zámecký komplex s přilehlým kostelem sv. Markéty patří mezi největší a nejmonumentálnější zámky v celé Evropě. Zámecký areál doplňuje pravidelná francouzská zahrada s barokní sochařskou výzdobou pokračující na druhém břehu říčky Rokytné rozlehlým anglickým parkem s uměle vytvořeným divadelním ostrovem. Jádro zámku tvoří dvoupatrové centrální křídlo postavené rovnoběžně s tokem Rokytné. Na severu směrem do náměstí předstupují dvě dvorní křídla uzavírající čestný dvůr. Na jihu směrem do parteru francouzské zahrady vybíhají dvě zahradní křídla. Západním křídlem je zámek propojen s přilehlým farním chrámem sv. Markéty. Na jihovýchodě se pak nachází přízemní hospodářské křídlo. Centrální křídlo je zastřešeno sedlovou střechou, boční křídla střechou mansardovou. Monumentální kostel sv. Markéty s hlavní lodí ve tvaru elipsy, nad kterou se vypíná mohutná kupole, je oratoří přímo propojen se zámkem. K chrámu se nesouměrně přimykají dvě 40 metrů vysoké hranolové věže vytvářející velkorysé široce rozevřené dvouvěžové průčelí. Bohatě zdobený interiér se sedmi oltáři má kupoli opatřenou figurální freskovou výmalbou. K jižnímu průčelí zámku se přimyká pravidelná francouzská zahrada, do které se sestupuje schodištěm v ose zámku. Na druhé straně říčky Rokytné park pokračuje ve volnějším stylu a tvoří tak kontrast k pravidelné zahradě pod zámkem. Základní prostorová osnova hlavní osy francouzské zahrady vrcholí přírodním divadlem na uměle vytvořeném ostrově tvaru bastionu.