socha sv. Vendelína

Barokní socha sv. Vendelína se nachází severně za domy čp. 58 a 53 (ul. Zachariášova) v ulici Na Dlážkách, která spojuje historické centrum Telče se Starým Městem. Celá cesta linoucí se kolem Staroměstského rybníka je lemována celkem 7 barokními sochami od Kašpara Obera z let 1740-1750. Socha svatého Vendelína vyobrazena jako pastýř je pátým zastavením této cesty. Socha orientovaná k jihozápadu je umístěna na jednoduchém obdélném soklu s mírně kónickým dříkem a s profilovanou patkou. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou členěny rytými rámy s ujmutími rohy. Socha světce v kontrapostu v mírně nadživotní velikosti stojí na nízké podnoži. Na přední straně podnože je rytý majuskulní nápis S. WENDELINUS. Bosá postava mladého muže je oděna až k zemi dlouhý splývavý plášť přehozený přes pravé rameno a hruď. Plášť má bohatou drapérii. Na hlavě mírně zakloněné a pootočené k pravému rameni má světec pastýřský klobouk, zpod kterého mu jsou vidět vlnité vlasy. V pravé pokrčené ruce drží zavřenou knihu hranou opřenou o hruď. Levice je v lokti pokrčená a napůl sevřená dlaň je ve výši ramene. Světec v ní pravděpodobně svíral pastýřskou hůl, která se nedochovala. U levého boku mu visí přes rameno přehozená brašna. Pravá pokrčená noha je až nad koleno odhalena, mírně zakročená a opřena o kámen. Před kamenem je naboku opřená královská koruna. U levé nohy leží ovečka s hlavou otočenou doprava. Zadní část ovečky je zahalena v plášti světce. Materiál: sokl-pískovec, socha-mušlový vápenec Rozměry: sokl cca: 120 x 90 x 75, výška sochy cca 195 cm