městský dům Zelená ratolest

Dům Zelená ratolest čp. 1847/5 (Zum grunen Ast) je situován severozápadně od historického jádra města Č.Budějovice v Husově (dříve Říšské) třídě, tedy původně u nově vybudované císařské silnice z města přes Dlouhý most a dále ve směru na Vodňany. Vystavěn byl v roce 1821 loďmistrem Thaddausem (Tadeášem) Lannou (1773 – 1828), otcem Vojtěcha (Adalberta) Lanny (1805 - 1866). Z podnětu Vojtěcha Lanny došlo v letech 1831 až 1932 k jeho výrazné přestavbě podle projektu J. Sandera za spoluúčasti J. Bednaříka, přičemž byla téměř o polovinu prodloužena původní stavba, bylo zvednuto do patra a přistavěno západní a jižní křídlo. V severním křídle se nalézal původní zájezdní hostinec, v západním křídle stáje a v křídle jižním (u Mlýnské stoky) pak od r.1837 přádelna vlny. V objektu byly dále umístěny sklady zboží a byty pro kočí, pohostinské pokoje, kanceláře Lannovy zasílatelské firmy a přístřešky pro vozy. V.Lanna měl v letech 1835 - 1846 propachtován provoz koněspřežní železnice z Českých Budějovic do Lince. V roce 1838 byly vybudována vybudování manipulační koleje až k Zelené ratolesti, kde se před hostincem rozdvojovala, jedna větev vedla na dnešní Husovu třídu, druhá pak zezadu objektu podél Mlýnské stoky. Bylo zde zřízeno překladní skladiště zboží dopravovaného po koněspřežní železnici, odtud bylo překládáno na formanské vozy. Ke zrušení koněspřežky a následnému rozebrání kolejí došlo počátkem sedmdesátých let 19. století.