usedlost

Venkovská usedlost čp. 3 se nachází nedaleko od návsi ve svahu v obci Branišovice, na jejím západním konci. Usedlost je položena nedaleko od komunikace a je ustoupena od uliční zástavby do pozadí. Vstupní průčelí je orientováno k východu a otevírá se štítem obytného stavení a hospodářské budovy. Usedlost nepravidelného tvaru má tři samostatně stojící objekty nepravidelně rozmístěné po dvoře. Na severu je obytného stavení s navazující vybetonovanou částí, které bylo ve 20. století nevhodně zrekonstruováno a obestavěno cihelnou stěnou a na západě zkráceno oproti původnímu stavení. Na západě je areál dvora uzavřen průjezdnou stodolou a na východě je hospodářská budova. Mezi obytným stavením a stodolou je poškozený plaňkový plot obrostlý křovím a vzrostlými malými stromky. K obytnému stavení od východu, od komunikace, vede kamenný taras s vyvýšenou zahradou. Před východním štítem hospodářské budovy je přístavek, který není předmětem památkové ochrany.