venkovská usedlost

Uzavřená zemědělská usedlost na jižní straně návsi při výjezdu ze vsi směrem Zliv. Do návsi je usedlost obrácena jednoduchým průčelím obytného stavení, ke kterému je připojena vysoká obdélná vjezdová brána s navazující ohradní zdí spojující obytné stavení čp.12 se sousední usedlostí čp.11. Obytné stavení je obdélné, orientované zhruba severojižním směrem, na něj navazuje obdélný trakt bývalých chlévů, dnes upravený pro obytné účely. Kolmo na bývalé chlévy navazuje obdélná stodola s kolnou, uzavírající jižní stranu dvora. Východní strana dvora je zastavěna obdélným traktem stájí. Severní frontu usedlosti tvoří zmíněná vjezdová brána, k vnitřní straně navazující ohradní zdi je přistavěna nová kůlna, která nahradila starší dřevěnou stavbu.Ke kolně je přistavěna další novostavba, která je však již součástí sousední usedlosti čp.11. Budovy se rozkládají kolem zatravněného lichoběžníkového dvora se studnou na rozhraní obytného stavení a bývalých chlévů. Původní součástí usedlosti je zahrada navazující na jižní průčelí stodoly (není součástí ochrany).