usedlost

Usedlost se nachází na hlavní tepně Praha - České Budějovice. Je to rozlehlý areál ze západu zcela ohraničen tokem řeky Lužnice na severu sousedí s parcelou nového jedenapůl patrového rodinného domu (za ním památkově chráněná roubenka), z východu tvoří hranici silnice E55 a z jihu pěší cesta k řece. Uzavřený statek (tzv. u Sýkorů) - budovy usedlosti obklopují rozlehlý obdélný dvůr situovaný souběžně s průjezdní silnicí. Uprostřed na východní straně původní obytný dům s ohradní zdí s půlkruhově zaklenutým vjezdem s pravoúhlou brankou pro pěší. K východní hranici přiléhá také stavba kurníků pod nimiž je sklep, jižně pak se nachází zděná stodola s trojúhelníkovými štíty. Na západě, proti vjezdu do stodoly jsou stáje, které oddělují zahradu od uzavřeného statku. Severně je užitná zahrada a budova vejminku, vedle ní mezi zahrádkou se studnou nová vjezdová brána.