venkovský dům

Venkovský dům je situován v extravilánu obce Horní Vltavice, při jejím JZ okraji, v blízkosti kaple sv. Jana Nepomuckého a železobetonového silničního mostu přes Vltavu. Jedná se o patrový dům na obdélném půdorysu, který je zastřešen širokou sedlovou střechou s výraznými polovalbami. Střecha přesahuje obvodové stěny a je kryta eternitovými šablonami. V jižní střešní rovině se nachází sedlový dřevěný vikýř. Dům je tvořen obytnou částí s roubenou světnicí v JV části dispozice, bývalými zděnými hospodářskými prostory a dřevěnou stodůlkou v závěru domu, která je půdorysně mírně zúžena. Vzhledem k umístění všech obytných a hospodářských prostor pod jednu střechu, zde není zapotřebí dalších hospodářských budov kolem domu. Dům má široké průčelí, ve východním štítu doplněné o pavlač zdobenou vyřezávaným zábradlím. Plocha štítu je pobita prkny s ozdobným ukončením a ustupující roubená část pavlače se třemi okenními otvory je překryta ozdobným šindelem. Okna dvojitá, dvoukřídlá a členěna na šest polí. Přízemí je čtyřosé, přičemž roubení světnice je překryto ozdobným šindelem a zbývající plocha o dvou okenních osách je hladká. Okna jsou osazena v líci fasády, jsou dvojitá, dvoukřídlá a členěna na šest polí. Jižní fasáda roubené světnice a zadní část zděného hospodářského objektu je obložena ozdobným šindelem, středová zděná část je hladká, prolomena dvěma okenními otvory a vjezdovým (vratovým) otvorem. Okna shodná s hlavním průčelím. Vrata dřevěná, dvoukřídlá. Roubená světnice obložená šindelem je členěna dvěma okenními otvory světnice a hlavním vstupem do objektu. Okna shodná s hlavním průčelím. Dveře dřevěné v dřevěném ostění. Severní fasáda, po roubenou stodůlku, je téměř z poloviny zděná, její plocha je hladká a je členěna třemi okenními otvory. Menším šestitabulkovým oknem do bývalé černé kuchyně a dvěma většími šestitabulkovými okny. Zbývající část severní fasády je pobita svisle kladenými prkny s krycí lištou přes spáry. V ploše je okenní otvor. Okno je zapuštěné, patrně v roubení, je dvoukřídlé a členěno na šest polí. Roubená stodůlka na kamenné podezdívce má všechny fasády pobity svisle kladenými prkny s krycí lištou spár. V jižní fasádě je vjezd do stodůlky, vyplněný dvoukřídlovými dřevěnými vraty.