fara

Objekt fary se nachází v blízkosti kostela sv. Martina, severně od hlavní silnice Stachy – Kašperské Hory. Exteriér Patrová obdélná budova s vysokou mansardovou valbovou střechou krytou eternitovými šablonami na koso, západní strana střechy je kryta plechem. Pod svrchní krytinou jsou dřevěné šindele. Ve východní rovině střechy jsou tři drobné vikýře se sedlovou střechou ukončenou půlkuželem, z toho dva ve spodní části a jeden v horní části mansardy. Těleso komína je nad úrovní střechy novodobě vyzděno z lícovek. Fasády fary jsou členěné iluzivní malbou architektonických prvků, jako jsou pilastry, lizénové rámy s odsazenými zaoblenými rohy, okenní šambrány s ušima, klenákem a podokenní římsou a meziokenní pole. Terén je svažitý, výška malovaného soklu je proměnlivá. Okna jsou novodobá dvoutabulková, iluzivní okna jsou malovaná jako šestitabulková. Vstupní východní průčelí je tříosé, rozdělené malovanými pilastry na dvě nestejně široké části, které odpovídají vnitřnímu členění prostorů. Jižní část má jednu osu, v přízemí je obdélný vstup, v patře nad ním okno. Severní část je dvouosá, v přízemí i v patře jsou okna. Severní průčelí je malbou členěno na tři úseky, východní osa má okna, střední pouze v ose malované pole a západní úsek má okno pouze v přízemí. Přízemní okna mají kvůli průběhu terénu zvýšený parapet. Jižní průčelí je tříosé, východní osa má okna, dvě další osy mají okna pouze iluzivně namalovaná. Na západním konci je úzký záchodový rizalit, bez otvorů a členění. Západní dvorní průčelí je tříosé, bez malby, je členěno pouze otvory obdélných oken. Na jihu je prodlouženo záchodovým rizalitem s jedním malým oknem v patře a vstupem v přízemí. Na severozápadě navazuje na objekt fary přízemní přístavba, která není předmětem památkové ochrany.