venkovská usedlost

Rozlehlá venkovská usedlost čp.8 se nachází v západní části Vitějovice u místní komunikace, která je napojena na jižní část návsi a dále se stáčí jihozápadním směrem. V místě jejího trojúhelníkovitého rozšíření je vjezd do popisované usedlosti. Jednoštítová zemědělská usedlost s odsazeným obytným stavením v levém pořadí má výrazně ustoupené a zkrácené pravé pořadí, které začíná špýcharem. V uvolněném místě vpravo je vklíněna malá usedlost čp.9, dříve údajně hospoda s hospodářským zázemím, která není předmětem památkové ochrany. Obě usedlosti se v místě kontaktu prolínají a tvoří de facto jeden stavební celek- usedlost. Podélný, od brány postupně se rozšiřující dvůr, je obestavěn přestavěným obytným stavením s navazujícími stájemi na západní straně a kolnami a stodolou ve tvaru L, lemující severní a východní stranu pozemku, dále směrem jižním navazuje špýchar a samostatná usedlost čp.9, která má své hlavní okapové průčelí na jih u komunikace.