usedlost

Venkovská usedlost nepravidelného tvaru se nachází na jihu obce Březí, podél hlavní průjezdné komunikace. Hlavní průčelí usedlosti je situováno k východu a je tvořeno podélnou fasádou obytného stavení, na kterou navazuje vstupní brána a do pozadí ustoupený trojúhelný štít roubeného špýcharu. Areál usedlosti je ohraničen ohradní zdí. Usedlost nepravidelného tvaru se skládá ze tří samostatně stojících budov. Na východě je to obytné přízemní stavení se sedlovou střechou, na kterou navazuje vjezd do areálu. Na jihovýchodě je umístěn roubený špýchar se sedlovou střechou, který má čtvercový půdorys. Na jihu jsou obdélné přízemní chlévy se sedlovou střechou. Areál usedlosti je ohraničen ohradní kamennou zdí, která vymezuje dvůr mezi budovami. Na JV je předzahrádka ohraničená plaňkovým plotem. Předzahrádka ani plot nejsou předmětem památkové ochrany. Venkovská usedlost nebyla v době dokumentace zpřístupněna.