bobrovna

Stavba vychází z osvědčeného vzoru bobroven v zámeckém parku Červený Dvůr. Zdejší bobrovny sice již nestojí, dochovaly se dobové kolorované kresby zachycující jejich podobu. Dále se dochovaly plány na stavbu bobrovny u bašty, tudíž známe i původní podobu této stavby. Podobně svému vzoru má bobrovna u Rožmberské bašty ohraničený obdélný prostor shora otevřený do okolí, který měl uprostřed bazén vyplněný vodou, ve kterém se chovaly skupiny zvířat. Okolo nádrže se nacházel širší suchý pás, prostor byl rozdělen menší zástěnou na dvě nestejně velké části. Ke kratším stranám obdélného půdorysu se připojovaly menší obdélné uzavřené komory, které jsou sklenuté stlačeně a zastřešené jsou mírně sklonitou jehlanovou stříškou s větracím otvorem uprostřed. Tyto menší postranní prostory sloužily pro odpočinek zvířat a zejména pro odchov mláďat, která vyžadují v době po narození naprostý klid. Postranní komory jsou propojeny s centrálním bazénem malými prostupy při hladině vody. V současnosti je dochována pouze odchovná část na východní straně. Na rozdíl od svého vzoru má bobrovna u bašty vyšší stěny, aby nedocházelo k úniku zvěře do okolí. Stěny jsou vybudovány z lomového kamene, nároží a další detaily jsou kontrastně vyskládány z ostře pálených cihel. Zdi jsou vysoké asi 3 m a koruny zdiva se střechou jsou opatřeny cihelnými tvarovkami. Na jižní straně jsou ve stěně prolomeny dva symetricky umístěné pravoúhlé portály v kamenném ostění se zdobným nadpražím z cihel. Koruna zdiva je v prostoru nadpraží výškově odsazena. Východní komora pro odchov je vybavena dodatečným vstupem na jižní straně při styku jižní stěny s obvodovou stěnou bazénu. Výplně otvorů jsou nové ze dřeva.