Dolní panská zahrada

Dolní panská zahrada (Novoměstská zahrada) je součástí městské památkové rezervace Č. K. – památka UNESCO. Rozkládá se na půdorysu nepravidelného prohnutého obdélníku je dlouhá 200 m a široká 75 m. Původní historická úprava zahrady se v biologickém materiálu nedochovala. Novoměstská zahrada má v současnosti převážně charakter extenzívně užívaného ovocného sadu, pouze ojediněle se vyskytují okrasné nebo lesnické dřeviny. Areál zahrnuje zahradu, grottu, bývalou fíkovnu, klasicistní altán, tři zahradní altány, úseky ohradní zdi a Anniwarterovskou zahradu s tarasem a oplocením. Na severní straně tvoří hranici zahrady její ohradní zeď, vymezující zahradu vůči Pivovarské ulici. U bývalého domu zahradníka uskakuje hranice jižním směrem a vede podél dvorních fasád měšťanských domů. Západním směrem je zahrada omezena zdí vůči ulici Na fortně. Jižní okraj zahrady tvoří oblouk městské hradby až k nároží budov pivovaru, které zahradu uzavírají i na její nejkratší, východní straně. Přilehlý úsek hradební zdi je chráněn jako součást městského opevnění r.č. ÚSKP 3-873.