provozní budovy býv. Umělecko - průmyslových závodů

Čtyřpodlažní objekt umístěný v dominantní a provozně výhodné poloze poblíž vlakového nádraží má přízemí využito pro skladovací prostory, čekárnu, kotelnu a průjezd, v dalších patrech jsou pak umístěny vlastní truhlářské dílny se sociálním zařízením, prostor pro mistra, výstavní prostor, čtyři pokoje s příslušenstvím a pracovní atelier. Jedná se o bývalou provozovnu Umělecko – průmyslových závodů. Historie továrny na výrobu nábytku začíná již v roce 1873 v Humpolci pod vedením Jana Vaňka staršího. O 11 let později se provoz přesouvá do Třebíče, kde na nároží ulice Sušilovy a Dobrovského postupně vyrůstá rozsáhlý tovární komplex. V roce 1911 přebírá vedení závodu Jan Vaněk mladší a o dva roky později se začíná používat názvu UP závody. Jan Vaněk ml. uplatňoval při své práci zcela nové progresivní trendy, jako byla bezplatná pomoc bytového architekta při zařizování interiérů nábytkem vyrobeným v třebíčské továrně a on sám byl autorem myšlenky později tak oblíbeného sektorového nabytku, umožňujícího navrhnout vybavení interiéru nejrůznějších budov na míru. Ač byl sám architekt, úzce spolupracoval mezi roky 1915 až 1925 s tehdejší architektonickou špičkou. A právě Josef Gočár zanechal v Třebíčí pozoruhodnou stavbu, jejíž význam v dějinách moderní architektury výrazně překračuje nejen regionální, ale i státní hranice.