Plástovice

Plástovice leží v poměrně plochém terénu na dně pánve Zbudovských blat. První zmínka o vsi se datuje k roku 1360. Plástovice mají zajímavé půdorysné uspořádání, kdy je zástavba velkých usedlostí soustředěna kolem návsi ve tvaru písmene „T“, která je částečně otevřená jižním směrem. Za jednotlivými usedlostmi na severní vyvýšené straně návsi probíhá záhumenní cesta, na níž se druhotně ve druhé polovině 18. století vyvinula chalupnická ulička. Několik chalup najdeme ještě ve vnitřním prostoru návsi společně s kovárnou a kapličkou. Velmi významná je bohatě zdobené architektura z 50. až 60. let 19. století (krásně konturované křídlové štíty s netektonickými „zavěšenými“ volutami, vlysy s protínajícími se kroužky nebo s balustrádou a dekorem jako jsou boží oka, medailony s malbami světců, větrací otvory ve tvaru monstrancí). I přes drobné závady byly Plástovice v roce 1995 prohlášeny za vesnickou památkovou rezervaci jako jeden z nejhodnotnějších a také nejznámějších celků lidové architektury na území Čech.