Česká Třebová

Přes bouřlivý historický vývoj v průběhu druhé poloviny devatenáctého a dvacátého století si historické jádro zachovalo v zásadě neporušenou půdorysnou strukturu a navazující hmotovou zástavbu. S ohledem na značné přestavby, prováděné v minulosti, můžeme v centru města dnes spatřit pouze malý počet autenticky dochovaných domů. Dominantou celého chráněného území zůstává klasicistní kostel sv. Jakuba doplněný barokní budovou děkanství čp. 1. Památku prvořadé historické hodnoty představuje v České Třebové rotunda sv. Kateřiny, situovaná mimo památkovou zónu, ale v pohledově exponované pozici z prostorů chráněného území. Pestrou druhovou skladbu na okrajích zóny doplňují i předměstské domy, které reprezentují původní tradiční zástavbu po obvodu města, čp. 472 v Kobylím dole či čp. 310 v Lidické ulici.