Bošilec

Obec středověkého původu se nachází v rovinaté zemědělské krajině veselských blat. Bošilec vznikl v první čtvrtině 14. století. Půdorysná struktura obce je v celku ojedinělá, neboť se rozpadá na dvě části, které spojuje hráz Bošileckého rybníka. Dolní západní části byla původně dost rozlehlá obdélníková náves. Z jihovýchodního rohu vybíhala dlouhá ulice k hrázi rybníka směrem ke kostelní části. Ve vsi poměrně dlouho převládala dřevěná zástavba. Dnes převažuje zástavba ze závěru 19. a počátku 20. století. Pro domy i hospodářské stavby jsou typické trojúhelníkové štíty s jednoduchým elektrickým dekorem (např. bosáž, zubořezy, ploché šambrány). I přesto, že v době socialismu v historickém jádru vzniklo několik rušivých novostaveb a hodnotná průčelí byla poškozena modernizacemi, vesnice si uchovala dostatečně velký památkový potenciál. Obec má výrazné panoramatické hodnoty i v souvislosti bošileckým rybníkem a dominantou kostela.