Ponědrážka

Ponědrážka se nachází ca 5 km jižně od Veselí nad Lužnicí, v rovinaté krajině severního okraje Třeboňské pánve. První písemná zmínka pochází z roku 1379, ves tehdy patřila Rožmberkům. Obec je středověkého založení s dosud dochovanou půdorysnou strukturou historického jádra s návsí obdélného tvaru. Stavební fond obce tvoří v celém rozsahu zděné stavby, vesměs trojstranné usedlosti se štítovou orientací. Výrazně se uplatňuje i malebné seskupení drobnějších staveb na jižním konci vesnice. Průčelí jednotlivých usedlostí do návsi jsou zpravidla tvořena dvěma trojúhelnými štíty a klenutou bránou, štuková výzdoba rámuje štíty a okenní otvory, případně akcentuje nároží. Prostá kaple Panny Marie stojící uprostřed návsi podtrhuje celkový malebný výraz obce. Hmotová struktura zástavby na východní straně návsi byla bohužel v 2. polovině 20. století porušena.