Krašovice

Vesnice Krašovice se nachází 5 km severozápadně od Písku ve zvlněné zemědělské krajině. I když první písemná zmínka o vsi pochází až z roku 1490, předpokládá se vrcholně středověký původ osídlení. Zástavba je soustředěna kolem mírně nepravidelné návsi s rybníkem. V 50. až 60. letech 19. století došlo k hromadné přestavbě převážně dřevěné vesnice na zástavbu zděnou. Průčelí obytných stavení mají tvarované křídlové štíty s minimální štukovou výzdobou, průčelí sýpek jsou ještě jednodušší. Dvory usedlostí jsou často uzavřeny vysokými ohradními zdmi s klenutými bránami. Malebné jsou také předzahrádky před domy, ohrazené kamennými zídkami nebo ploty vyzdívanými z cihel. Celkový ráz návsi doplňuje i empírová kaplička.