Křtětice

Větší ves Křtětice leží ca 3 km severozápadně od Vodňan, v otevřené mírně zvlněné zemědělské krajině. První zmínka pochází z roku 1335. Ves má středověký původ, historické jádro tvořilo asi 25 čp., tyto usedlosti se postupně dělily, v době mapování katastru jich bylo ca 50. Zděná zástavba je typickou ukázkou místního lidového baroka a venkovského klasicismu. Základem půdorysu je velká lichoběžníková náves obestavěná původně jen ze tří stran, na straně východní byly dodatečně dostavěny menší usedlosti a chalupy. Dále se ves rozrůstala při rozcestí na jihovýchodě. Také do prostoru návsi se druhotně dostala drobnější zástavba. V jihozápadní části návsi se nachází rybník, severně od něj drobná kaplička. Usedlosti se do návsi obracejí typickými křídlovými štíty selského baroka, se štukovou výzdobou ve tvaru rámování a pilastrů. Drobné štukové ozdobné motivy se téměř nevyskytují