Rojšín

Rojšín leží v podhůří Šumavy, cca 12 km severně od Českého Krumlova, při severním okraji Blanského lesa. Rojšín nejspíše vznikl v době rožmberské kolonizace této oblasti ve 13. století, poprvé je ves zmíněna roku 1372. Usedlosti jsou soustředěny kolem trojúhelné návsi, jíž dominuje empírová návesní kaple z roku 1850. Dále na návsi nalezneme tradiční dvojštítovou zástavbu, jejichž podoba je vesměs z 50. a 60. let 19. století. Přes relativní izolaci od centra blatského typu vesnické architektury na zde nalezneme téměř souvislou zástavbu tohoto druhu s centrem v jihovýchodní části návsi. Jedná se také o nejjižnější výspu tzv. selského baroka. Tvary štítů se podobají štítům v Holašovicích, i když zde jsou ve zjednodušené formě a s menší mírou dochovanosti. Na štítech do návsi se objevují i polovalby typické pro oblast kolem Křemže. V některých případech se dochovaly i původní dřevěné stodoly. Vzhledem k absenci druhotné chalupnické zástavby je urbanistická struktura takřka shodná se situací na mapě stabilního katastru.