kostel Proměnění Páně s ohrazením hřbitova

Areál kostela Proměnění Páně se nachází v centrální části protáhlé podhorské obce, v místě, kde ze silniční komunikace vedoucí od Javornice do Kameničné odbočuje silnice na Pěčín. Samotný areál je určen pozemkem hřbitova, který je vymezen průběhem ohradní zdi a stojí na něm objekty kostela a márnice, a pozemkem přiléhajícím na jižní a východní straně ke hřbitovu, jenž se mírně svažuje ke křižovatce zmíněných silnic. Na něm stojí sousoší Kalvárie a dvě oddělená ramena schodiště, zajišťující přístup k hlavní bráně na hřbitov. Na tomto pozemku stojí také památkově nechráněný pomník obětem první světové války. Areál tvoří kostel Proměnění Páně, někdejší márnice, ohradní zeď hřbitova s hlavní a jednou vedlejší vstupní branou a sousoší Kalvárie nacházející se vně hřbitova, při hlavní bráně. Přibližně orientovaná stavba kostela stojí uprostřed hřbitova, márnice je vložena do východního úseku ohradní zdi a je situována na prodlouženou podélnou osu kostela. Objekt hlavní vstupní brány je umístěn v jižním úseku ohradní zdi a je situován na osu předsíně, přistavěné k jižní stěně lodi. Vedlejší vstup na hřbitov je veden z východní strany. Nachází se při márnici a je směrován k budově fary. Památkově nechráněná budova fary, s hlavním průčelím orientovaným k presbytáři kostela a s podélnou osou ve směru sever - jih, je od areálu kostela oddělena silnicí vedoucí do Pěčína.