městský dům

Jednopatrový měšťanský dům v dolní části Trčkova náměstí. Omítaný objekt z lomové opuky s cihelnými armaturami, svrchní omítka stříkaná okrová. Hlavní průčelí trojosé, s lichoběžným štítem. Při nárožích ploché pilastry. Patrová římsa a mělkou simou, hlavní římsa s prostým profilem, dole s ústupkem. Štít rozdělen v horní třetině římskou a ústupkem. V dolní části štítu dva široké předstupující bloky, nad nimi na kraji a v ose bloku pilastříky, třetí zleva se zbytkem krycí desky. V ploše pravého bloku zazděný výklenek (?). Ve střední části štítku 2 okénka se segmentovým záklenkem a bílou malovanou šambránou. V přízemí i patře nová trojdílná okna, vsazená do straších otvorů sdružených oken. V hlavní ose vstup se segmentovým záklenkem s klenákem. Vlastní dveře dvoukřídlé s nadsvětlíkem, rámové s výplněmi skládanými do čtverce, vyřezávanou klepačkou a kováním štítku a přítuhy. Pod nástřikem omítky 1. patra prosvítají zbytky sgrafitového kvádrování. Boční průčelí o 5 osách, pod střechou zašikmení fabionu hlavní římsy se seříznutými hlavicemi stropnic. Mezi 2. a 3. osou zleva opěrný pilíř, další dva pilíře za 3. a 4. osou, při uličním nároží pilířek až k hlavní římse. V přízemí v 1. a 2. ose ležatá okénka, ve 3. a 4. ose dvoukřídlá okna, v 5. ose výklenek a pod opadanou omítkou cihelný pas podloubí. V patře v 1. a 5. ose zazděné okno, ve 2. ose trojdílné okno, v ostatních nová dvoukřídlá. Zadní průčelí 4osé, s balkonem v pravé části, svisle bedněným překládaným štítem s polovalbičkou. V přízemí v 1. ose zleva okno s mříží, ve 2. ose vstup s půlkruhovým nadpražím. Ve 3. ose ležaté okénko (jako na bočním průčelí), ve 4. ose dvoukřídlé okno. Okna 1. patra trojdílná. Ve štítě 2 okénka dělená do kříže. Střecha sedlová s polovalbami, krytá azbestocementovými vlnovkami. Komíny omítané, s betonovými krycími deskami, komín u hlavního průčelí s kónicky se zužující hlavicí.