silniční most - most přes Zlatý potok

Most přes Zlatý potok se nachází jihovýchodně od centra města a je součástí dochované kamenné cesty (r. č. 4745), která spojuje historické jádro města na pravém břehu Zlatého potoka, se čtvrtí Švamberk, rozloženou ve svahu nad levým břehem. Z kamene zděný most je tvořen třemi poli, která jsou vynesena na třech valených klenbách. Patky kleneb jsou usazeny na dvou krajních, z kamene vyzděných, opěrných hranolových blocích zapuštěných do pozvolna se svažujících břehů a na dvou z kamene vyzděných vnitřních pilířích, jejichž základnu v korytě říčky tvoří dva ostrůvky vyzděné nad oválným půdorysem. Oba vnitřní pilíře jsou ve směru proti toku Zlatého potoka vytaženy do ostrého břitu. Obě boční čela, zakončená sedlovou korunou, jsou nevysoko nad úrovní cesty prolomena několika malými čtvercovými otvory. Z každé strany jich je celkem šest - vždy jeden nad oběma krajními pilíři a vždy dva nad oběma vnitřními pilíři. Povrch cesty je na mostě posypán asfaltovou drtí. Kamenná cesta je po obou stranách mostu zpevněna do terénu se zařezávajícími bočními čely, která jsou rovněž zděna z kamene. Základní rozměry mostu: celková délka 15.2 m, celková šířka včetně obou bočnic 4.2 m, výška ode dna koryta po hřeben koruny bočnic 3.8 m