cesta

Dochovaný úsek původní dlážděné cesty vycházející ze středu města do podzámecké čtvrti vedoucí k brodu a k mostu přes Zlatý potok a dále pokračující cestou kolmo do svahu mezi domky. Vozovka je provedena ze svisle kladených plochých lomových kamenů, skládaných do řádek. Zachovaná část je sevřená v hlubokém úvozu v prudkém svahu, vymezeném tarasními zdmi z řádkového opukového zdiva, částečně skalní průrvou. Na okolních terasách dotvářejí působivou siluletu zděné či roubené chalupy. Cesta spojuje centrum města s předměstskou čtvrtí zvanou Švamberk. Dláždění z lomového kamene zasazeného kolmo do terénu začíná u domu čp. 121, pokračování směrem k městu je překryto asfaltovým kobercem. profil vozovky je směrem ke středu vydutý, odtokový kanálek po straně zčásti zanesen, zarůstá. Skála po jižní straně uměle přitesána pro průjezd. K ohradní zdi kostela jsou přiloženy šikmé opěrné pilíře, terén mezi nimi vytváří terasy v prudkém svahu podél cesty. Vedle čp. 120 dlažba porušena mříží kanalizace. Po stranách naproti skále odbočují do svahu dlážděné přístupové cesty k jednotlivým objektům na tarasních zdech. Naproti čp. 119 vysoká nově přezděná terasa se sklaními výchozy, pod ní se cesta mírně zalamuje vpravo před ostřejší levou zatáčkou. Dláždění zde probíhá, terén je vyježděn do nepravidelného tvaru, vyšší střed zůstává, okraje mají nepravidelné ukončení, zarostlé trávou. Část dláždění po levé straně byla již dříve porušeno pravděpodobně kanalizací, dlažba zde není opravena, terén je pouze poházen kameny, zanesen, zarostlý. Podél tarasních zdí tu probíhá trubkové zábradlí. Před zatáčkou začíná viditelný, z kamene vyzděný mělký žlábek pro svod děšťové vody, který je vyznačen linií z příčně kladených kamenů. Žlábek se od středu stáčí k pravému okraji v zatáčce a znovu se blíží ke středu. Dláždění je spádováno z obou stran ze středu, v dolní části cesty je tento spád vytvořen z řad kamenů kladených šikmo k ose uličky (klasovitě), neboť vlastní spád cesty je tu již příliš malý. Dláždění je místy porušeno domovními přípojkami. Před čp. 112 se cesta stáčí vlevo, dostává se na úroveň břehu řeky (vpravo odbočuje nedlážděná cesta k brodu a u vchodu do objektu se dláždění vytrácí. Navazující úsek před mostem je z hrubého kamenného štěrku posypaného hlínou).