kostel Panny Marie Bolestné se schodištěm a ohrazením hřbitova

Areál poutního kostela Bolestné Panny Marie se nachází jihovýchodně od Kostelce nad Orlicí, na kopci Homoli na cestě mezi Borovnicí a Lhotami u Potštejna. Součástí areálu jsou poutní kostel Panny Marie Bolestné, kaple Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Jana Nepomuckého, stavba bývalé kostnice, ohradní zeď se dvěma vstupními branami a architektonicky pojaté přístupové schodiště se sochařskou výzdobou. Na prostranství na vrcholu kopce volně stojící stavba orientovaného kostela se nachází uprostřed malého hřbitova. Ten je vymezen ohradní zdí, jejíž hlavní brána je zasazena do balustrádového, sochařsky dekorovaného úseku na západní straně a zadní přístupová brána se sochařskou výzdobou je prolomena ve východním úseku ohrazení. Ze severní strany jsou do úseku ohradní zdi mezi zmíněnými branami vloženy při hlavním průčelí kaple Nanebevzetí Panny Marie a při presbytáři stavba bývalé kostnice, z jižní strany kaple sv. Jana Nepomuckého, vytvářející tak před průčelím kostela symetrický protějšek mariánské kaple. Monumentální přístupové schodiště se sochařskou výzdobou (sochy světců, andílků, dekorativních váz) vybíhá od úpatí kopce a ústí před balustrádou z hlavní branou, kde vytváří rozšířenou ohrazenou terasu.