kompresorovna

Kompresorovna byla stavěna ve dvou etapách, v letech 1896 – 1913 a 1926. Obě stavby jsou postaveny štítovými stranami za sebou, výškově odstupňovány. Jsou to přízemní, zděné omítané objekty na obdélných půdorysech, kryté nízkými sedlovými střechami. Plastická výzdoba fasád (tabulové štíty, pilastry, římsy, okenní záklenky a nárožní věžice) byla shodná s výzdobou ostatních objektů areálu. Jižní, novější část objektu je obestavěna ze tří stran druhotnými přístavky, dnes nevhodně opravenými. Z původního architektonického řešení je patrné pouze členění jižního štítu s bohatou korunní římsou, lisénami, tabulovým štítem a dvěma okny do půdního prostoru a členění západní fasády s pěti okny s obloukovými záklenky, dnes bez šambrán a pouze s jednoduchou korunní římsou. Vyšší, severní část kompresorovny má podélné fasády prolomeny devíti okenními osami, dvě osy západní strany jsou osazeny širokými novými vraty s rovným nadpražím. Severní štítová stěna je členěna obdobně, jako u ostatních objektů areálu, tj. lisénami lemovaným tabulovým štítem, nárožními lisénami a v tomto případě jednoduchou korunní římsou. V 1.NP má šest okenních os, dvě střední osy opět osazeny širokými novými vraty s rovným nadpražím. Půdní prostor prosvětluje ztrojené okno se společným segmentovým záklenkem a parapetní římsou. Původní průmyslová ocelová okna s obloukovými záklenky byla nahrazena novými, rovněž ocelovými okny v původním tvaru a velikosti, ale v nevhodném ocelovém profilu (ocelový T-profil klasických průmyslových oken byl obrácen opačně). Architektonické prvky fasád nebyly obnoveny do původního stavu, ale pravděpodobně zjednodušeny, není dokončen nátěr fasád. Nevhodná obnova starší, jižní části, bohužel včetně druhotných přístavků proběhla v r. 2004, oprava novější části později. Způsob oprav je v rozporu s principy památkové péče.