zastavení křížové cesty V.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Sim. v. Cyrene hilft Jesu das Kreuz tragen. – Šimon Kyrenský pomáhá Ježíši nést kříž. Reliéf má v současnosti povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Uprostřed dolní části výjevu se nachází sedící Kristus, jehož nohy směřují doleva (z hlediska pozorovatele). Je oblečený do přepásaného dlouhého šatu s dlouhými rukávy, pod nímž se rýsují tvary těla. Obě nohy jsou pokrčené v kolenou, viditelné je pouze levé bosé chodidlo, opřené o podložku. Horní část trupu je natočená do téměř čelní pozice. Levá paže je natažená vedle těla, ruka se opírá o podložku, pravá paže je lehce ohnutá v lokti před tělem, ruka přidržuje oděv. Kristova hlava je natočena do levého profilu. Na hlavě jsou dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda, na bradě krátký plnovous. Kristus má trnovou korunu z propletených částí, za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Za Kristem se nachází kříž v diagonální pozici – dolní konec svislého břevna je opřen v pravém dolním rohu scény, horní směřuje nahoru doleva. Přidržuje ho Šimon Kyrénský, který je situován na levé straně. Je zobrazen v pravém profilu, s odlehčenou levou nohou, ohnutou v koleni a spočívající na podložce pouze prsty chodidla. Nohy obkračují Krista (pravá je před ním, levá za ním). Šimon má oděv s rukávy, ohrnutými u lokte, dole sahající nad kolena a v pase přepásaný dvěma širokými pruhy látky. Na zádech je kratší rozevlátý plášť. Obě paže, ohnuté v lokti, jsou pozdvižené, ruce drží kříž - pravá ruka za dolní stranu pravé části vodorovného břevna u křížení, levá ruka objímá kříž zezadu za svislé břevno pod křížením. Šimonova pravá paže zakrývá dolní část jeho obličeje, na hlavě jsou krátké vlnité vlasy, vroubící obličej. Na pravé straně výjevu se nacházejí tři mužské postavy. V předním plánu je to muž, nařizující Šimonovi nést kříž. Stojí v čelní pozici, oblečen je do šatu s rukávy k lokti a dole sahajícího nad kolena. Hlavu a záda halí plášť, přecházející dopředu pod pravou paží a přes pravé rameno – zde kryje poměrně velkou část postavy. Pravá paže je natažená od těla, ruka s dlaní, směřující k pozorovateli, ukazuje nad Kristovou hlavou k Šimonovi. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka drží svitek. Muž má nakročenou pravou nohu. Na hlavě, natočené do levého profilu, je výrazný nos, na bradě plnovous. Většina vlasů, členěných do silných kučeravých pramenů, je skryta pod pláštěm. Muže doprovázejí dva vojáci, umístění v pozadí mezi ním a křížem. Z pravého z nich, situovaného těsně za mužem se svitkem, je vidět pouze necelá hlava v přilbě v levém poloprofilu a chodidlo mezi levou nohou muže se svitkem a levým předloktím Krista. K vojákovi patří kopí, tyčící se nad hlavou muže se svitkem. Voják vlevo od prvního stojí čelně. Jeho pravá paže je natažená od těla za křížem, ruka obemyká zezadu dolní část žerdě kopí, které není opřené o zem a jehož horní část směřuje diagonálně nahoru doprava. Z mužovy postavy je viditelná již pouze hlava v přilbě, natočená do pravého poloprofilu. Před tělem má velký oválný štít. Pozadí má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice V., označující pořadí zastavení.