zastavení křížové cesty VI.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Veronika reicht Jesum das Schweißr(?)tuch. – Veronika podává Ježíšovi (potní) roušku. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Na náznaku terénu stojí čtyři postavy. Uprostřed se nachází Kristus, zobrazený s nakročenou pravou nohou, ohnutou v koleni, v levém profilu. Je oblečený do přepásaného dlouhého šatu s dlouhými rukávy, pod nímž jsou vidět části bosých chodidel. Levá paže je natažená, ruka se opírá o pravé stehno. Pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti za vodorovným břevnem kříže, opřeným o Kristova záda a jeho pravé rameno. Ruka přidržuje roušku, kterou mu podává Veronika. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda a podél obličeje, na bradě je krátký plnovous. Na hlavě má trnovou korunu z propletených částí, za hlavou je plná svatozář. Kříž, který nese Kristus, směřuje horní částí diagonálně nahoru doleva. Na levé straně reliéfu stojí s odlehčenou pravou nohou v pravém profilu Veronika. Její šat s dlouhými rukávy z velké části zakrývá plášť, halící i hlavu. Obě paže, pozdvižené před tělo, jsou lehce ohnuté v lokti, ruce drží za horní okraj velkou nařasenou roušku. Na pravé straně výjevu jsou dva vojáci. Přední z nich je zobrazený v chůzi, v levém profilu. Většinu jeho postavy ve zbroji a dolní část obličeje zakrývá polygonální štít s plastickou výzdobou. Na hlavě má voják přilbu. Drží kopí, které směřuje hrotem šikmo nahoru doleva, jeho dolní konec se nachází vpravo od vojákovy levé nohy. Z druhého vojáka, stojícího za křížem mezi Kristem a prvním vojákem, je vidět pouze hlava v přilbě, situovaná v levém poloprofilu a dolní část nohy mezi nohama prvního vojáka. Také tento druhý voják má kopí, z něhož je vidět horní část, směřující diagonálně nahoru doprava. Na levém okraji výjevu je vysoký strom, jehož koruna se rozrůstá směrem doprava (z hlediska pozorovatele). Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice VI., označující pořadí zastavení.