zastavení křížové cesty X.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus wird seiner Kleider beraubt. – Ježíš je zbaven oděvu (roucha). V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Ve středu scény stojí s odlehčenou levou nohou čelně situovaný Kristus. Je svlékán z dlouhého šatu s dlouhými rukávy – odhalená je levá noha pod kolenem a velká část trupu. Obě paže jsou mírně ohnuté v lokti, ruce, směřující doleva (z hlediska pozorovatele), jsou skryté pod oděvem. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, jejichž prameny splývají dopředu, na bradě je krátký plnovous. Na hlavě má Kristus trnovou korunu z propletených částí, za hlavou plnou svatozář s naznačenými paprsky. Na levé straně reliéfu stojí muž s nakročenou levou nohou, zobrazený v pravém profilu. Má oděv s rukávy po loket a dole sahající ke kolenům. Pravá paže je natažená před tělem, ruka drží Kristův oděv, levá ruka objímá odspodu Kristovu pravou paži u lokte. Přes tělo má muž řemen, na němž je zavěšen košík s kladivem. Na hlavě s krátkým plnovousem je čepice, doplněná dole látkou, splývající nařaseně na mužova záda. Na pravé straně reliéfu jsou dvě postavy. Přední z nich je stojící muž, obrácený k pozorovateli zády. Má nakročenou levou nohu, pravá je odlehčená a spočívá prsty na podložce. Muž je oblečený pouze do suknice s dolním cípkatým lemem, v pase nařasené – s velkým cípem u levého boku. V pase je rovněž upevněno kladivo, částečně zakryté látkou. Muž má obě paže ohnuté v lokti – levou pouze mírně, visí podél těla a ruka drží baňatou nádobu. Pravá paže je pozdvižená, ruka drží na dlani misku (s vínem, smíchaným se žlučí) před horní částí Kristova těla. Muž má hlavu s krátkými vlasy natočenou do levého profilu, ke Kristovi. Za třemi postavami v přední části reliéfu se nachází kříž, položený na skalisko tak, že jeho horní část směřuje doleva, mírně nahoru. Za křížem stojí na pravé straně scény čelně situovaný voják, který spočívá chodidlem nohy, ohnuté v koleni, na dolním konci svislého břevna kříže. Je oblečen do zbroje s šupinatým pancířem, suknicí nad kolena a s přilbou. Část jeho postavy zakrývá muž v předním plánu scény. Voják má obě paže ohnuté v lokti – pravou před tělem, levou vedle těla. Obě ruce přidržují kopí, spočívající dolním koncem na kříži. Pravá ruka ho drží u vojákovy nohy, levá u jeho levého ramene. Kopí směřuje vzhůru mírně šikmo doleva. Voják má hlavu s krátkým plnovousem natočenou do levého poloprofilu. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice X., označující pořadí zastavení.