zastavení křížové cesty XII.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus stirbt am Kreuze. – Ježíš na kříži umírá. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, svatozář Krista a Panny Marie má žlutou barvu. Uprostřed reliéfu se nachází kříž s Kristem. Dolní konec svislého břevna je mírně ohnutý dopředu, přes jeho horní konec je přibitá velmi široká obdélná, na šířku orientovaná deska s nápisem INRI. Ukřižovaný Kristus je nahý, bedra kryje rouška, přehrnutá přes provaz. Rouška se překřižuje u Kristova levého stehna. Muskulatura je propracovaná zejména u rukou, výrazný je vystouplý hrudní koš. Přibité ruce mají ohnuté prsty (kromě palce), nohy jsou přibité jedním křížem – pravé chodidlo je přeložené přes levé. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda i dopředu, na bradě je krátký plnovous. Oči jsou zavřené. Na hlavě, mírně nakloněné k pravému rameni, má Kristus trnovou korunu z propletených částí, za hlavou plnou svatozář. Na levé straně výjevu je Panna Marie, doprovázená sv. Máří Magdalénou. Panna Marie stojí s odlehčenou pravou nohou téměř čelně, oděná je do řasnatého oděvu s dlouhými rukávy, přepásaného pod ňadry. Pod šatem se rýsuje pravá noha. Marie má ještě plášť, halící hlavu a obě paže, sepnutý u krku. Pravá paže je natažená, ruka visí dolů nad pravým kolenem. Pozdvižená levá paže je ohnutá v lokti, ruka ukazuje palcem a ukazováčkem ke Kristovi (ostatní prsty jsou ohnuté). Mariina hlava je natočená do pravého poloprofilu, za ní je plná svatozář. Vpravo od Panny Marie klečí na zemi na obou kolenou sv. Máří Magdaléna. Zobrazena je v pravém poloprofilu. Oblečena je do dlouhých šatů s dlouhými rukávy a pláště, kryjícího hlavu a přecházejícího přes levé rameno dopředu, kde tvoří výrazné záhyby. Obě zdvižené paže jsou ohnuté v lokti, sepjaté ruce s propletenými prsty směřují vzhůru. Před ženiným levým kolenem leží na zemi zaoblená nádobka. Na pravé straně výjevu jsou dvě mužské postavy, zobrazené v levém poloprofilu. Blíže kříži stojí s rozkročenýma nohama sv. Jan Evangelista. Má dlouhý oděv s dlouhými rukávy, členěný do četných záhybů. Jeho levá paže je natažená, ruka směřuje dolů. Pravá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka se zahnutými prsty spočívá na prsou – natažený ukazováček ukazuje doprava. Jan má polodlouhé vlasy, vroubící obličej a splývající na záda. Vpravo od něj a zčásti za ním stojí s rozkročenýma nohama voják ve zbroji. Má šupinovitý pancíř, tuniku nad kolena, doplněnou ochrannými pásky. Opásaný je krátkým širokým mečem, visícím u levého boku. Část jeho postavy je zakryta sv. Janem Evangelistou. Obě pozdvižené paže jsou ohnuté v lokti před tělem, ruce s nataženými prsty jsou sepjaté a směřují vzhůru. Na zakloněné hlavě je přilba, na bradě krátký plnovous. Nad vojákovou hlavou se zvedá šikmo doprava namířené kopí. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice XII., označující pořadí zastavení.