zastavení křížové cesty XIV.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus wird in´s Grab gelegt. – Ježíš je ukládán do hrobu. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, svatozář Krista a Panny Marie má žlutou barvu. Reliéf je vyplněn postavami po celé šíři. Dole se nachází tělo Krista, položené na vodorovnou podložku, umístěnou nad zemí. Kristus je situován tak, že hlava směřuje doleva (z hlediska pozorovatele). Leží na roušce, členěné do četných záhybů a splývající k zemi vpředu (u Kristovy hlavy) i vzadu (v úrovni jeho pasu). Rouška kryje Kristova bedra. Jeho pravá paže, předloktí i ruka jsou natažené vedle těla. Levá paže - téměř natažená - je zdvíhaná Pannou Marií diagonálně doprava, prsty jsou zahnuté. Kristus má dlouhé vlasy, splývající na záda, na bradě je krátký plnovous. Za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Dolní část Kristovy postavy s nataženýma nohama je zčásti zakrytá mužem, stojícím v levém profilu s rozkročenýma nohama před podložkou s Kristem – snad sv. Josefem z Arimatie. Muž má přepásaný dlouhý šat s dlouhými rukávy, pod nímž jsou vidět obě nohy – levá je vidět výše, takže je odhalená nohavice kalhot. Šat člení četné záhyby. Muž je předkloněný směrem ke Kristovi. Obě paže jsou ohnuté v lokti – pravá spočívá výše, levá níže. Ruce drží pruh plátna, jehož konec visí dolů, kde je zavinutý (mezi mužovýma nohama). Muž má výrazný nos, na bradě je dlouhý plnovous. Hlava je nepokrytá. Za Kristem se nachází pět postav. Ve středu stojí čelně Panna Marie, oblečená do dlouhého šatu s dlouhými rukávy a pláště. Ten halí i její hlavu a přechází dopředu, kde kryje pravou paži, levou paži a předloktí a na prsou je sepnutý. Pravá paže je natažená, ruka s nataženými prsty a dlaní obrácenou k pozorovateli, spočívá na Kristově hrudi. Levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka drží Kristovu levou ruku pod zápěstím. Mariina hlava je mírně natočená k pravému rameni, zavřená ústa mají koutky ohnuté dolů – tvář tak má smutný výraz. Za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Na zemi před levou nohou Panny Marie stojí poměrně velká oválná nádoba s plastickou výzdobou, před ní je položené víčko, zdobené reliéfem květu. Vlevo od Panny Marie jsou dvě ženy. Vpředu je to žena, stojící čelně, snad sv. Máří Magdaléna. Má dlouhé šaty s dlouhými rukávy. Obě paže jsou ohnuté v lokti před tělem, ruce jsou překřížené (pravá ruka přes levou). Levá ruka má prsty natažené, pravá drží neidentifikovaný oválný předmět. V překřížení je přidržován šat, tvořící pod pravou paží a předloktím výrazný záhyb. Žena má hlavu s dlouhými vlasy nakloněnou k pravému rameni, oči jsou přivřené. Mezi ní a Pannou Marií stojí v pravém profilu druhá žena. Vidět je z ní pouze horní část těla. Lehce předkloněnou hlavu kryje roušku, jejíž dolní konec si žena přidržuje u obličeje. Vpravo od Panny Marie se nacházejí dvě mužské postavy, stojící v levém poloprofilu. Blíže Panně Marii je to mladý muž, zřejmě sv. Jan Evangelista. Má šat s dlouhými rukávy a plášť, halící levé rameno a paži. Většinu jeho postavy zakrývá muž, stojící v předním plánu výjevu - vidět je tak pouze hořejšek. Levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruce s nataženými prsty jsou sepjaté a pozdvižené (pravá je zakrytá levou). Na předkloněné hlavě jsou delší vlnité vlasy. Muž na pravém okraji výjevu, snad sv. Nikodém, je zahalen do pláště. I jeho zčásti kryje postava, sklánějící se ke Kristovi. Na hlavě jsou delší vlnité vlasy, splývající na záda, na bradě je plnovous. Mužova ruka přidržuje u ramene zčásti pláštěm zakrytou trnovou korunu. Na pozadí scény je naznačena skála, v níž je na levé straně velký lichoběžníkový otvor, lemovaný ostěním. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice XIV., označující pořadí zastavení.