klášter kartuziánů s kostelem sv. Josefa

Dispozice kláštera se odvíjí od orientovaného kostela, kolem jehož tří stran se směrem k východu odvíjí klausura a priorát, před západním průčelím nádvoří obklopené hospodářskými a administrativními budovami s dvojicí studní. Celek kláštera se rozlehlou zahradou byl obklopen ohradní zdí, na jihovýchodě částečně odstraněnou při úpravách pro věznici. Klášter byl obklopen vysokou zdí krytou prajzy, dnes z části zachovalou na J, V a Z straně. Zeď měla v nárožích párové věže (zachovaná J a V). Na straně Z do náměstí se rozkládá předdvoří se S a J bastionem. Celý komplex má velké Z nádvoří, dva malé dvory po stranách kostela a zadní rajský dvůr umístěný za kostelem. Mezi předdvořím a velkým nádvořím je příčně od S k J postavena jednopatrová bývalá administrativní a hospodářská budova. V čele velkého nádvoří stojí patrová budova prioriátu, ve středu akcentovaná průčelím klášterního kostela. Za touto budovou se rozkládá vlastní klauzura, soustředěná kolem rajského dvora.