socha sv. Jana Nepomuckého

Socha je umístěna na pravém, tedy jižním zalomení ohradní zdi při vstupním schodišti. Čelem se obrací k západu, tedy k návštěvníkovi, který vystupuje po schodišti k hlavnímu portálu kostela. Skulpturu tvoří nízký profilovaný sokl a socha světce, doplněná o palmovou ratolest a obruč svatozáře s hvězdami. Materiálem je pískovec, jen lokálně zlacený, jinak bez polychromie. Palmová ratolest a svatozář jsou kovové, zlacené. Sokl je vyprofilován, shodně jako u protilehlé sochy sv. Vojtěcha, jako tři desky s mezičlánky. Prostřední deska je jednou odstupněná, přes střední část na třech stranách splývá trojlaločně zakončená čabraka. Světec stojí v kontrapostu s levou nohou pokrčenou. Je zobrazen jako kanovník v chórovém oděvu. Klerika resp. sutana mu splývá až na zem, krajkou ukončená rocheta ke kolenům, přes ramena má přehozenou almuci se střapci, na hlavě má biret. Na prsou přidržuje oběma rukama kamenný kříž s korpusem. Tělo Krista je zlacené, stejně jako střapec, zavěšený na Janově hrudi. Palmovou ratolest má zasunutou za spodním koncem kříže. Obruč svatozáře je upevněná v horní části krku, obkružuje hlavu včetně biretu. Je osazena pěti pěticípými hvězdami.