obytný objekt s průjezdem

Budova nad nepravidelným podélným půdorysem (cca písmene „L“), situovaná v severní frontě zástavby bývalého předhradí, vyzděná ze smíšeného zdiva a s nepatrnými pozůstatky vnějších omítek. Střecha sedlová, pokrytá keramickými pálenými taškami bobrovkami (hustě na řídké laťování) a uzavřená cihelnými požárními štíty, vystupujícími nad úroveň střechy. Ze západu přiléhá nižší přízemní hospodářské stavení a z jihovýchodu bývalý lihovar. Severní podélné průčelí (směrem ke kostelu) hladké, s nepatrnými zbytky omítky a v západním nároží s předstupujícím hranolovým tělesem záchodového přístavku. Cca ve středu průčelí otvor vjezdu zaklenutý obloukem. V ostění vidět cihelné zdivo, stejně jako ve cviklech oblouku a nad ním pak přímý cihelný pás. Tato situace může být pozůstatkem snad po vylomení nějakého portálu a zazdění vpadliny pro padací most. Vrata novodobá, dvoukřídlá prkenná s vynechávanými poli. Vpravo od vjezdu malé na výšku obdélné okénko s přímým kamenným překladem. Vlevo průjezdu dva poměrně vysoko situované drobné okenní otvory zaslepené cihelným zdivem. V patře celkem pět okenních os (1-2-2). Okenní otvory ve třech osách od východu jsou na výšku obdélné, opatřené dvojitými dvoukřídlými dřevěnými okny členěnými do osmi tabulek, bambulkovými závěsy a s vnějšími výplněmi osazenými v líci fasády (druhá pol. 19. stol.). Okno, situované přímo nad vrcholem oblouku průjezdu, má parapet vyplněný cihelnou zazdívkou, ostění vpadliny rovněž cihelné, boky omítané a vyplněné cihelným zdivem. Ve čtvrté ose od východu menší na výšku obdélný okenní otvor v cihelné zazdívce, provedené buď v poškozeném smíšeném zdivu nebo starším větším otvoru, v jehož horní části se rýsuje cihelný obloukový pas. Výplň dnes tvořena pouze vnitřním oknem dvojitého dvoukřídlého dřevěného okna členěného do šesti tabulek. V poslední ose zčásti cihelnou zazdívkou zaslepený okenní otvor s cihelným obloukovým nadpražím situovaným o něco níže než u sousedního okna. V cihelné zazdívce cca čtvercový otvor vytvořený patrně zmenšením obdélného okna, výplň není. Mezi okenními osami patra, v první a druhé ose od východu a druhé a třetí ose od západu (v rozsahu dvou okenních os nad průjezdem) jsou vidět svislé stavební spáry. Zdivo mezi spárami je shodného charakteru jako zdivo přízemí, složené z drobného lomového kamene s minimální příměsí úlomků cihel (kromě mladších dozdívek) a s většími hrubě opracovanými kameny v nárožích, ty se uplatňují právě na vnitřních stranách staršího zdiva patra. Na bocích má zdivo větší podíl cihel a co do velikosti více rozdílné lomové kameny. Ve volném nároží pak v patře zcela chybí větší kameny tvořící armaturu. Místy ve starším zdivu přízemí a patra vidět drobné zazdívky v pravidelných rozestupech, snad zaslepené kapsy po lešeňových nosnících. Průčelí ukončuje zbytek štukového profilu korunní římsy, asi spodní obloun pod fabionem. Záchodový přístavek připojený před západní nároží proveden z cihelného zdiva. V dochovaných fragmentech jádra omítek patrné úlomky střešní krytiny tvořící plentu. V mladším zdivu patra východně od svislé spáry mezi starším a mladším zdivem vidět cihelnou zazdívku související patrně s druhotným vložením komína, jehož omítané hranolové těleso vystupuje z okapní partie střechy. Severovýchodní tupoúhle zalomené průčelí hladké, pokryté téměř v celé ploše zbytky jádrové omítky. Stejně jako u severního průčelí je patrný rozdíl mezi zdivem v přízemí a v patře. Ve zvýšeném přízemí tři menší na výšku obdélné okenní otvory. V patře dva malé, na výšku obdélné okenní otvory se segmentovým cihelným nadpražím, pravý otvor zaslepený cihelným zdivem. Jižní průčelí (směrem do dvora) hladké, se zbytky omítky. Cca ve střední ose otvor průjezdu a vlevo od něj zbytek průčelí tvoří krátké předstupující patrové křídlo, vyzděné ze smíšeného zdiva a se zbytky hladké omítky. K šířce jižního štítového průčelí křídla přiléhá původně kryté cihelné schodiště do patra. V patře štítového průčelí jeden na výšku obdélný okenní otvor bez výplně. Průčelí ukončeno hladkou fabionovou římsou. Štít trojúhelný, nadvýšený nad střechu a vyzděný z cihelného zdiva s pozůstatky jádrové omítky. Ve střední ose štítu malé na výšku obdélné okénko. Ze západního průčelí křídla vlivem hospodářské přístavby je vidět pouze horní partie zdiva, zakončená hladkou fabionovou korunní římsou. Východní boční průčelí křídla, jehož jižní část tvoří čelo schodišťového přístavku, má v přízemí vstup ukončený obloukem a v patře jeden na výšku obdélný okenní otvor bez výplně. Část přístupná vstupem s obloukem je předsazená před starší zdivo, ve kterém jsou provedeny vstupy do místností vpravo od průjezdu. Průčelí kromě přístavku zakončeno fabionovou korunní římsou podloženou oblounkem. Jižní podélné průčelí vlastního objektu s průjezdem je hladké, o třech osách (1-2). V levé ose přízemí, v koutě u křídla, je vjezdový otvor zakončeným obloukem, vložený do vpadliny ukončené segmentovým obloukem. V pravém horním rohu vpadliny se dochovalo dřevěné lůžko pro točnici vrat. Vpravo od vjezdu na výšku obdélný okenní otvor bez výplně. V pravé krajní ose cihelná vyzdívka v níž je provedena vpadlina ukončená segmentem oblouku a v ní nesymetricky osazen kamenný portálek ukončený lomeným obloukem. Vnitřní hrana portálku je okosená, ve spodních partiích přecházející v hranolový profil trojúhelnou ploškou. Omítka na cihelném zdivu vpravo od portálku narušená a pod ní vystupuje plenta z úlomků střešní krytiny. V patře tři na výšku obdélné okenní otvory. V levé krajní ose nad průjezdem dřevěné dvojité dvoukřídlé okno s ventilačkou a poutcem, křídla nečleněna, závěsy bambulkové, ztužení pomocí prostých kovových rohovníků (snad přelom 19. a 20. stol.), vnější výplň osazená v líci fasády Vnitřní okno má vnější prosté rohovníkové závěsy a kování. Ostatní okna jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek, ztužená prostými kovovými rohovníky, s bambulkovými či prostými zaoblenými závěsy (druhá pol. 19. stol. a asi první pol. 20. stol.), vnější výplně osazeny v líci fasády. Vnitřní okna mají vnější závěsy (snad první pol. 19. stol.). Pod porušenou omítkou vidět cihelné zdivo, pod oknem ve střední ose pak cihelnou vyzdívku parapetu a okolo okna v pravé krajní ose cihelné přezdění s příměsí kamene, navazující na cihelnou vyzdívku vpadliny v přízemí. Korunní římsa fabionová podložená oblounkem. Jihozápadní tupoúhle zalomené průčelí hladké, o dvou osách. V přízemí v levé ose cihelná zazdívka otvoru a do ní vložena novodobá dvoukřídlá vrata. Vpravo vstupu cihelná zazdívka malého okenního otvoru. V patře dva na výšku obdélné okenní otvory. Okna dřevěná dvojitá dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek, vnější výplně osazené v líci zdiva. Průčelí ukončeno korunní římsou přecházející z jižního průčelí. Střecha končí u vyššího cihelného štítu lihovaru.