měšťanský dům U Zlatého jelena

Výrazný původně jednoposchoďový trojkřídlý dům s půdním polopatrem ve východním rohu Velkého náměstí, pohledově vázaný na dominantu objektu radnice. Hlavní čtyřosá fasáda je v partii přízemního parteru otevřena dvěma poli arkád loubí, sklenutých půlkruhově valeně na výsečích. Vlastní úsek fasády v rozsahu obou pater je oddělen rovným překladem lišty rámující s horním překladem a meziokenními přízemními pilastry vysokého řádu čtveřici okenních os. Pilastry jsou členěny patkami a hlavicemi, ve vrcholu nesoucí profilovanou podstřešní římsu se sedlovou střechou. Pravoúhlá obdélná okna pevného poutce a šestidílné kvadratické osnovy jsou osazena v plošně profilované okenní šambráně s parapetem a v prvním patře i odsazenou Rovnou profilovanou nadokenní římsou. V ploše prostředního pilastru v úrovni prvního patra je osazena kovová obdélná pamětní deska s textem v pozitivu ve znění: “V roce 1848 - 1849/ BYL VE VRBÍKOVĚ KAVÁRNĚ/ NA TOMTO MÍSTĚ/ KLUB SLOVANSKÝCH POSLANCU/ Z OKEN DOMU ŘEČNILI/ PALACKÝ RIEGER BRAUNER/ MÁNES TU VYTVOŘIL/ RIEGROVU PODOBIZNU” . Vpravo přízemní dispozice je umístěn vstup do průjezdu portálem se ztlačeným obloukem ostění valeného zaklenutí na trojúhelných výsečích, jehož hrany vyrůstají z přízedních pilířků. V zadní části je umístěno trojramenné klasicistní schodiště. Vnitřní dispozice prvního patra je vesměs plochostropá s fabionovou římsou. Překvapivě ve druhém poschodí dochované placky a kolem schodišťového světlíku otevřené arkády. Za nejstarší dochované části lze počítat dispozici sklepních prostor s kamennou valennou klenbou a dochovaným gotickým portálkem. materiál: smíšené zdivo, omítkové vrstvy, krytina - pálená taška