štítová zeď

Štítová zeď je postavena na ose severovýchod-jih na jihovýchod od hradního jádra napříč přístupové cestě, na jejích koncích dvě čtyřhranné věže, k nimž vedou dva mosty. Částečně stojí na skále, v jejím čele šíjový příkop, někdejší příkop za zdí zasypán. Silná téměř 2,5 m, uprostřed pro zvýšení stability mírně klínovitě zalomená směrem k vnitřnímu hradu. Postavena je z lomového kamene s cihelnými vysprávkami s místy roztíranou spárovací maltou. Na zdivu patrno několik stavebních fází – především v horní polovině zdi úsek z delších plochých kamenů, na jihozápadě se zbytky omítek, pod ním pravidelná řada lešeňových otvorů a dále v líci poněkud předstupující horní část zdi s převahou cihelného zdiva, která je završena ochozem s cimbuřím a klíčovými střílnami. Ochoz je přístupný po kamenném schodišti z parkánové zahrady, částečně je vydlážděn rulovými deskami, kterými je kryta též parapetní zídka v západní části zdi. V partii, kde ke zdi přiléhá parkánová zahrada, je v jejím líci patrný další rozdíl ve struktuře zdiva. Věž na severovýchodě oddělena zřetelnou svislou spárou.