vstupní věž

Dolní vstupní brána s mostem, součást východního předhradí navazující na štítovou zeď, tvoří jediný používaný přístup do hradního komplexu. Vlastní věž je hranolová, ze smíšeného neomítaného zdiva, završená cimbuřím. Střecha kryta cimbuřím, někdejší do středu klopená s úžlabím uprostřed nahrazena střechou plochou. Přístupová cesta směřuje k věži po mostě od jihovýchodu, zde se vstup otevírá nízkým lomeným obloukem, nad ním osazen znak rodu Daunů. První patro věže bez otvorů, avšak s patrnými dvěma zazdívkami oken, druhé patro uprostřed prolomeno jedním okenním otvorem zaklenutým nízkým lomeným obloukem s jednoduchou špaletou, ve třetím patře dva valeně završené symetricky umístěné otvory. V partiích okolo oken naprosto převládá cihelné zdivo, nároží částečně armována, pod cimbuřím obíhá oblounová římsa z cihelných tvarovek. Jihozápadní strana věže ve spodní partii z čistě kamenného neomítaného lomového zdiva s patrnými dvěma řadami lešeňových otvorů, od prvního patra výš zdivo smíšené se zbytky omítek. První patro prolomeno dvěma klíčovými střílnovými otvory, 2. a 3. patro jako u čelní fasády, v etáži pod římsou vývod z úžlabí střechy. Severozápadní strana obdobná jako strana čelní, pouze s tím rozdílem, že v partii 1. patra naprostá převaha cihelného zdiva, poblíž západního nároží prolomena klíčová střílna, mezi patry výrazné řady lešeňových otvorů, poslední patro čistě z lomového kamene. Od severu se k věži přimyká čtverhranné těleso schodiště vyzděné z lomového kamene, od úrovně 1. patra odděleno od hmoty věže jasně zřetelnou spárou. Poslední patro vyzděno z kamene světlejšího odstínu, střecha valbová nepravidelného tvaru, ve vrcholu korunní oblounová římsa z cihelných tvarovek. Schodiště je přístupné od severozápadu vstupem s rovným nadpražím lemovaným kamenným natíraným ostěním, nad ním cihelný vylehčovací oblouk, prosvětleno třemi obdélnými okenními otvory s jednoduchými špaletami. Od severovýchodu věž přístupná po ochozu s cimbuřím lomeně završeným vstupním otvorem v její západnější části, západní nároží poněkud ustoupeno. Na této fasádě rozsáhlá maltou přetřená vysprávka zdiva. Z ochozu je rovněž přístupno přiléhající schodiště a to rovně završeným otvorem. Průjezd věží zaklenut omítanou křížovou klenbou s hranami orámovanými vpadlými pásky. Patra věže přístupna šnekovým schodištěm s kamennými stupni, všechny místnosti věže završeny plochostropě. První patro má z části trámový strop, podlaha cihelná, otevřeno výše popisovanými třemi střílnovými otvory s dovnitř otevřenými, hlubokými, segmentem završenými špaletami. Na jihovýchodě dvě špalety se zazdívkami oken. Druhé patro plochostropé, omítané, podlaha dřevěná, dva okenní otvory s rovnými segmentem završenými špaletami. V úrovni tohoto patra je ze šnekového schodiště přístupná též místnost vystavěná v prostoru mezi schodištěm a štítovou zdí. Završená je valeně, s jedním obdélným okénkem v jihovýchodní stěně. Původně se mělo jednat o černou kuchyni, na starších fotografiích patrna v severní části střechy věže komínová hlava s obloukovou stříškou – zřejmě vyústění komína této místnosti. Třetí patro věže je přístupno pouze z ochozu štítové zdi, prosvětleno čtyřmi okny, z něj možno otvorem ve stropě vystoupit na střechu, kde jsou v omítce patrny pozůstatky starší úpravy střechy.