příkop

Zámek s opevněním se nachází na krátkém terénním hřbetu nad údolím toku Petrůvky jihozápadně od města Kunštátu. Východní úbočí je uměle navýšeno mohutným valem, po jehož temeni je od jihu vedena přístupová cesta, zakončená v ose čestného dvora Horního zámku. Reziduum masivního, převážně pozdně gotického opevnění je tvořeno příkopem s mostem a samotným valem. Mohutný příkop směřuje ve směru sever-jih a odděluje zámek od tělesa valu. Příkop s kontreskarpou vyzděnou z lomového kamene je zpevněný sledem opěráků a věžicí na jižní straně. Řada mohutných opěráků je vystavěna z kamenného zdiva a kryta stříškou z cihel kladených na plocho v podobě pultu s výrazným sklonem. Poprsní zídky na východní straně příkopu jsou plné, vyzděné z cihel, neomítané, kryté cihlami kladenými na hranu s mírným sklonem do příkopu. Zdivo příkopu na západní straně je vyšší, ze strany nádvoří tvoří poprsní zídku, na severní straně krytou cihlami kladenými na plocho v podobě pultu s mírným sklonem do příkopu a na východní straně krytou kamennými deskami. Pamětní deska, osazená ve zdivu příkopu nese dataci k roku 1877.