most

Zámek s opevněním se nachází na krátkém terénním hřbetu nad údolím toku Petrůvky jihozápadně od města Kunštátu. Východní úbočí je uměle navýšeno mohutným valem, po jehož temeni je od jihu vedena přístupová cesta, zakončená v ose čestného dvora Horního zámku. Most, překonávající pozdně gotický příkop, spojuje jádro zámku s terasou na koruně valu. Masivní most směřuje ve směru východ-západ a je tvořen třemi půlkruhovými oblouky, nesenými vysokými pilíři. Most je vyzděný ze smíšeného zdiva s převahou lomového kamene, novodobé zpevnění je provedeno z I profilů, viditelných na obou stranách nad úrovní mostních oblouků. Zdivo mostu odděluje z vnější strany od poprsních zídek subtilní cihelná římsa. Poprsní zídky jsou plné, vyzděné z cihel, neomítané, kryté cihlami kladenými na plocho v podobě pultu s mírným sklonem do příkopu. Na západní straně (k čestnému dvoru) je most ukončen kovovou dvoukřídlou bránou, vymezenou dvojicí mohutných zděných pilířů, na něž se napojují ohradní zdi příkopu. Pilíře na čtvercovém půdorysu jsou členěny pásovou rustikou a zakončeny nevýraznými římsovými hlavicemi. Hlavice pilířů jsou kryté nízkou stanovou stříškou s koulí ve vrcholu. Na středovém pilíři mostu je umístěna dedikační mramorová pamětní deska s latinským nápisem, letopočtem 1734 a erbem svobodných pánů z Imbsenu: ORBEM ROMANO: AUSTRIACUM / REGENTE CAROLO SEXTO / CAESARE PIO / PONS HIC / IUBENTE IOANNE THEODORO / LIBERO BARONE AB IMBSEN / HEINZENBURGENS: PAKRAZENS: / PLETERNIZENS: KAMENSKENS: / ET VERHOFFZENS: / DOMINIORUM / NEC NON / (AR)CIS HUIUS ET DOMINII KUNSTADIENS / PRIMO POST COMITES LAMBERGIOS / DYNASTA / EX LIGNEO IN LAPIDEUM / CONVERSUS FUIT / ANNO 1734 //.