sousoší Panny Marie Bolestné s Andělem, na podstavě

Postaveno na podstavci z červeného Božanovského pískovce. Podstavec má jednoduchou římsu dole, římsu s více profily, širší nahoře. Vpředu vhloubený pásek rámování s vyseknutými rohy a v ploše vytesaný nápis: „VIZTEŽ A RCETEŽ JELIKOHO BOLEST, JAKO BOLEST MÁ?“. Pod tím: „POSTAVENO ROK.1731, OBNOVENO r.1867, A.B. 1928, 1995“. V roce 1995 opravil sousoší sochař Jindřich Roubíček. Sňal křiklavé barvy nátěru a vytvořil niku ze štuku, ve které je dodnes socha umístěna v prodejně lékárny. Socha sama stojí na vysokém podstavci vydutém vpřed a je na něm volně posazena, dnes přilepena maltou. Představuje P.Marii před Křížem, klesající bolestí a anděla, který jí pozvedává a podpírá. Na kříži není Kristus, ale jen znaky jeho utrpení. Kopí, tyč s houbou a provazy. Modelace drapérie a figur má společné znaky výtvarného pojednání jako socha sv.Jana Nepomuckého na zdi domu čp.150 v Palackého ul. Styl vrcholně barokního pojednání odpovídá datu na podstavci uvádějícím rok 1731. Materiál samotné sochy je jemnozrnný pískovec místní provenience.