památník 80. výročí zrušení roboty

Na úpatí hradní ostrožny, na níž je vybudováno předhradí hradu Veveří, poblíž jižní brány, je do tarasní zdi zpevňující skalní podloží přizděn památník 80. výročí zrušení roboty roku 1848. Drobná cihlová architektura vymezuje dvě pravoúhlé pole umístěné nad sebou a ukončení římsami. Do nižšího a menšího pole je vsazena černá nápisová deska se sedmiřádkovým nápisem: Tato deska byla odhalena 30. září 1928/na paměť 80. výročí zrušení roboty/a 10. výročí trvání Čs. republiky/pod protektorátem Dra. J. VOŽENÍLKA, presidenta S.P.Ú./péčí Komité pro povznesení kraje/MRŠTÍKOVY POHÁDKY MÁJE/a Státního pozemkového úřadu v Praze.// Větší horní pole vyplňuje pískovcový reliéf o třech částech kompozičně připomínající vertikálně orientovanou československou vlajku. Ve spodní ukončené segmentem je sekaný nápis: 1918/1848/1928/VZPOMEŇ POROBY/VAŽ SI SVOBODY//. Horní část je uprostřed rozdělena vertikální lištou na dvě vpadliny. V levé se nachází ohnutá postava ženy okopávající motykou půdu, za níž stojí figura drába se založenýma rukama v bocích. V pravé vpadlině reliéf zpodobuje dvojici muže a ženy, polonahý muž vztyčenými pažemi vítá svobodu (či se protahuje), usmívající ženská postava se pokojně opírá o pracovní nástroj.