měšťanský dům - Šrámkův

Nárožní dům ve východní části jižní fronty náměstí; V přízemí severní stěny o třech půlkruhových arkádách plochostropého podloubí, v něm po stranách segmentově zaklenuté výklady (po stranách západního zachované náběhy kleneb), vprostřed segmentově zaklenutý vstup do objektu. Oblouky podloubí nad jednoduchou římsou ukončující hranolové pilíře jednoduše profilovány se zvýrazněním klenáků; Východně na fasádě kamenná tabulka s nápisem “ŠRÁMKŮV DŮM / SÍŇ POEZIE / LITERÁRNÍ ARCHIV / PRACOVNA FRÁNI ŠRÁMKA”, střední arkádu flankuje dvojice stylizovaných štukových erbů - štítů protkaných páskem s motivem dvou vadnoucích růží (?). Na západě sahá do výšky arkád opěrák s půlstanovou stříškou z pálených tašek. Nad římsou patro členěno horizontálními pásy s trojicí okenních os, krajní okna sdružená, s jednoduchou šambránou a parapetem. Okna pod rovnými nadokenními římsami s volutovými konzolami. Mezi okny dvojice vpadlých zrcadel, v nich štukové závěsy z páskového ornamentu se střapci. Nad mohutnou patrovou římsou, krytou pálenými taškami, štít zdoben vpadlým lichoběžníkovým zrcadlem, jejž obíhá výrazně profilovaná hlavní římsa, pokračující pod střechou východní i východní poloviny jižní fasády objektu. Ve štítu dvě sdružená okna s jednoduchou šambránou a rovnou nadokenní římsou, pod jednoduchými parapety páskově tvarovaný štukový pás. Ve spodních rozích zrcadla maskarony s vlnitými paprsky směrem do štítu - sluneční kotouče. Východní fasáda nad obloukem podlobí (vyrůstajícím ze zachovaného náběhu) mimo římsu hladká, jižněji se objekt uskočením rozšiřuje, v přízemí segmentem zaklenuté okno, jižněji dveře s rovným kamenným obdélným ostěním, v patře dvě nezdvojená okna zdobena jako štítová okna na severní straně. Jižní fasáda na východě zastavěna v přízemí přístavbou, na západě vstup do objektu a drobné obdélné okénko, v patře nad přístavbou obdélné okno, západněji nad cca čtvercovým okénkem rozměrné široké okno zaklenuté stlačeným obloukem, vedle něj drobné obdélné okénko. Pod římsou ve výchoní části fasády čtyři obdélná okna, západně jedno rozměrné cca obdélné široké okno a drobné obdélné okénko. Střecha mansardová se stanovým vrcholem, krytinou plech. Okna v patře severní, východní, a východní části jižní stěny stejného typu - zdvojená, vnější otvíraná ven, dělelná křížem. Segmentové okno v západní části zadní fasády zaskleno osmi obdélnými tabulkami ve spodní části a čtyřmi vyplňujícími segment. Interiér: Vstup do objektu ústí do cca čtvercové místnosti, v její západní stěně v obdélném, omítaném, jednoduše profilovaném ostění vstup do obdélné příčně orientované prostory s jedním párem stýkajících se trojbokých lunet. Vstupní čtvercová prostora se jižně segmentovým obloukem otvírá do prostory zčásti plochostropé, za segmentovým pasem pak přepříčkovaná valeně klenutá prostora s párem styčných lunet. Jižněji příčně orientovaná prostora, mezi segmetovými pásy zaklenuta plackou. Zde nástup dřevěného schodiště s vyřezávaným sloupkem (opakuje se v patře) a pod schody drobná segmentově klenutá prostora se vstupem do sklepa v jednoduše profilovaném obdélném omítaném ostění. Prostory patra plochostropé, podkroví upraveno na bytové prostory. V přízemí detaily novodobé, v patře řada původních, klasicistních a z počátku 20. století (schody, dveře, okna, kování), síň poezie z 50. let 20. stol. Objekt podsklepen jednou podélně orientovanou obdélnou prostorou klenutou valeně, jižně klenba snížena. Větrací otvory, zdivo omítané.