zámecký park

Přírodně krajinářský park byl založen souběžně se stavebními úpravami zámku v letech 1833-37 a rozkládá se na hřebeni východním směrem za barokním zámkem. Dispozice parku byla rozvinuta v návaznosti na empírovou zimní zahradu z roku 1840, která přiléhá v severní části k hlavní budově zámku. Parkové úpravy přechází v lesní porosty navazujících dvou údolí. Přírodně krajinářský park byl definován třemi parkovými loukami, systémem mlatových cest a komponovanými výsadbami dřevin s výhledy na město, zámek a okolní krajinu - dodnes se dochoval vyhlídkový gloriet na jižním svahu Žižkova údolí s výhledem na Bořeň. Ve skladbě dřevin převažují listnaté stromy (soupis z roku 1984 uvádí 41 druhů listnáčů a 12 druhů jehličnanů).