socha Jiřího z Poděbrad

Ve středu Kunštátu, ve spodní části náměstí Krále Jiřího, u silnice, na volném prostranství mezi dvěma lípami, stojí na vysokém podstavci socha Jiřího z Poděbrad a Kunštátu. Na nízké základně je umístěn bohatě konkávně a konvexně profilovaný hranolový podstavec s hlavicí s vyloženou bohatě profilovanou římsou s okosením v horní části. Na čelní a na zadní straně dříku je vpadlý profilovaný rám se zlaceným nápisem o rozměrech 90 x 54 cm. Nápisy jsou vyryty novověkou kapitálou a minuskulou, číslice jsou arabské. Podstavec je zakončený vyloženou profilovanou římsou s podnoží, na níž stojí postava Jiřího z Poděbrad v životní velikosti, s hlavou hrdě vztyčenou a s královskými insigniemi. Postava je štíhlá, levou nohu má mírně nakročenou, v pravé ruce drží svitek, v levé ruce drží meč. Král je oděn do kabátce s opaskem a úzkých nohavic, dlouhý plášť s hermelínem mu splývá z ramenou na zem, na hlavě má královskou korunu. Celek památky je osazen do dlážděné plochy rámované osmi půdorysně osmibokými nízkými kamennými sloupky, zakončenými polokoulí a vzájemně pospojovanými masivními řetězy s obdélníkovými oky, kotvenými do jednotlivých sloupků. Nápis na čelní straně soklu: KRÁL JIŘÍ, z KUNŠTÁTU a PODĚBRAD. 1458-1471. Nápis na zadní straně soklu: KU VĚČNÉ PAMÁTCE SLAVNÉHO PANOVNÍKA ČESKÉHO ZBUDOVALI CTITELÉ JEHO L. P. 1885. Na podstavci: ADOLFA LOOSA (VDY), sochařství a kamenictví V BRNĚ A NEDVĚDICI.