oplocení

Oplocení se nachází před západním průčelím kostela sv. Apolináře a dále vymezuje západní stranu jižní části pozemku kolem kostela a západní část jižní strany. Zde na něj navazuje plot a na severní straně západního úseku pak ohradní zeď. Oplocení tvoří podezdívka a mřížový plot mezi sloupky. Dosti vysoká podezdívka má líc tvořený lomovým kamenem větších rozměrů, její korunu pokrývají kamenné desky. Západní strana podezdívky je díky stoupajícímu terénu tvořena třemi různě vysokými úseky. U obou nároží západní strany oplocení se nachází hranolový sloupek, jehož vnější strany zdobí obdélné zrcadlo. Sloupky ukončuje přesahující kamenná profilovaná deska. Mezi jednotlivými výškovými úseky oplocení jsou hranolové sloupky odlišného provedení. Zhotoveny jsou z kamene a jsou podstatně útlejší. Mají mírně rozšířenou patku, pod přesahující profilovanou horní římsou je pás s plastickým plným kruhem. Nahoře je nástavec, na jehož stranách je reliéfní motiv mušle. Stejně jsou řešeny i zbývající strany oplocení - tedy s dvěma typy sloupků. Na sloupcích jsou zavěšena kovaná plotová pole. Jeho pruty jsou střídavě nižší - hladké až na tordovaný hořejšek – a vyšší, s tordovanou střední částí. Nahoře a dole zpevňuje plot silnější a profilovaná vodorovná příčle. Mezi pruty jsou tři pásy stáčených motivů odlišného provedení. Ve středním z nich doplňuje tyto motivy ještě rozvilinový dekor. V části oplocení, navazující na západní konec jižního průčelí lodi, je mezi dvěma hranolovými sloupky širšího typu zavěšena dvoukřídlá mřížová branka. Její provedení je obdobné jako u plotových polí.