památník katastrofy na dole Svěží štěstí I.

Památník má podobu čtyřbokého obelisku s nízkým soklem osazeným na zhruba krychlovém podstavci s nahoře profilovaným soklem a s profilovanou římsou. Na čelní straně obelisku nahoře relief zkřížených hornických kladívek ovinutých dvěma větvičkami vavřínu dole svázaných stuhou. Pod tím zrcadlo s nahoře vybraným segmentem a dole se čtvrtkruhy vybranými rohy. V zrcadle nápis: „Den / bei der / Cu……..nkatastro…. / … S.ptember 1900 / auf der / …scholück-Zeche / in Dux / verunglückten / Bergknappen / Glück auf“. Na čelní straně podstavce obdélné zrcadlo v něm seznam zahynuvších: „Josef Thorand geb. ./8 1844 / Franz Riedl geb. 10… 18.. / Leo Riedl geb. ./11 1875 / Karl Rödl geb. 17/2 1878 / Josef Haberzettol geb. 9/10 187. / Gregor Kraupe geb. …….“.