socha sv. Josefa Pěstouna na podstavě

Socha sv. Josefa Pěstouna s Ježíškem se nachází na prostranství před areálem kolovratského zámku. Na dvoustupňovou základnu je osazena mohutná soklová patka, která nese tělo podstavy rozšířené na obou bocích výraznými volutovými křídly, dále římsovou hlavici a podnož vloženou pod sochu. Na postranním volutovém rozšíření této podnože sedí na obou stranách andílek. Andílek po pravé straně podnože přidržuje pravou rukou erb s tesařským úhelníkem a kružidlem. Přes pozvednutou levou paži, kterou ukazuje ke sv. Josefovi, hledí vzhůru. Přes tuto paži má zároveň přehozen plášť, který mu pak splývá přes levé stehno k pravému chodidlu. Andílek po levé straně, s hlavou nakloněnou směrem ke světci a s pohledem upřeným nepřítomně před sebe, drží v pravé mírně pozdvižené ruce palici, levou rukou přidržuje tesařskou sekyru. Samotná socha sv. Josefa je v partiích od pasu výše podána v dynamickém, současně však nepřirozeném vytočení trupu těla o téměř devadesát stupňů. S tímto teatrálním natočením koresponduje mírný záklon těla a hlavy. Světec ve stavu rozjímání hledí nepřítomně vzhůru. Pravou rukou drží kolem pasu esovitě prohnuté tělo malého Ježíše, které spočívá jinak svou vahou především na Josefově pravém boku. V levé ruce, kterou dítě jen lehce jistí, drží lilii (kovová, pozlacená). Nad temenem hlavy sv. Josefa i Ježíška se nachází paprsčitá svatozář (pozlacená). Reliéfy a dekorativní motivy: * na čelní straně podnože pod sochou, římsové hlavice těla a postranních volutových křídlech těla - rokajové dekorativní motivy - mušle, hřebínky, plaménky a jejich segmenty * na čelní straně těla - oválné zrcadlo rámované rokajovými hřebínky a plaménky, uvnitř výjev zachycující sedícího jelena s hlavou otočenou k ženě sedící mu na hřbetě, žena drží v levé ruce předmět (jaký?) Nápisy * na zadní straně těla - A: MDCC / LXV DIE / XVI / JULII / ERECTA EST HAEC / STATUA / * na zadní straně soklu měděný štítek s nápisem - RESTAUROVÁNO 1998 / ŠVEC - DUŠEK /