socha sv. Václava na podstavě

Socha sv. Václava na masivní podstavě je situována přibližně 170m od hlavní silnice Jičín - Kopidlno, po levé straně komunikace směrem na Keteň. Dílo je orientováno k JV, materiálem je světlý pískovec. Sokl ve tvaru široce otevřeného “U” s profilovaně ustupující horní hranou, s výškou 60 cm a hloubkou 68 cm. Prostor před soklem vyplňují dva kamenné polokruhové stupně. Na sokl dosedá mohutný podstavec (o výšce 190 cm a hloubce 58 cm) téhož půdorysu jako sokl v bočních stranách s volutovými křídly s velkými volutami v dolní a s menšími volutami v horní části. Čelní strana podstavce nese v oválném zrcadle již téměř setřelý reliéf, snad zavraždění sv. Václava (?). Nad zrcadlem v obou rozích podstavce rozdělené vročení vytažené zlatou barvou, “17” a “35”. Podstavec ukončen bohatě profilovanou ve střední části půlkruhově vydutou římsou. Na římse soklík ve tvaru 6 - úhelníka, 3 přední strany esovitě prohnuté a kónicky se zužující, z nich 2 boční dole s volutami. Na soklíku ukončeném obounovou římskou je umístěna socha sv. Václava, která má svůj vlastní plintus. Světec v typickém oděvu - v krátké suknici, brnění, knížecí čapce, plášti přehozeném přes ramena a upevněném na prsou. V levé ruce drží praporec s žerdí opřenou o zem, v pravé ruce drží štít se svatováclavskou orlicí.