mlýn

Jde o zděný omítnutý patrový objekt, postavený na obdélném půdorysu. Pětiosé jihozápadní průčelí má střední tři osy umístěné v mělkém rizalitu. Přízemí člení pásová bosáž, v levé části tato vrstva omítky chybí. V osách první až třetí zprava jsou dvoukřídlá okna, umístěná ve špaletě. Po bocích oken a nahoře je stěna vpadlá a tvoří tak šambránu. Nad okny v osách první a druhé zprava se pásová bosáž zalamuje do naznačených klenáků, nad oknem v ose třetí zprava je římsa, nesená dvěma konzolami. V ose čtvrté zprava je široký obdélný vstupní otvor, vyplněný prkennými dvoukřídlými vraty. V levé ose je obdélné, na šířku orientované okénko, kryté dřevěnou vnější okenicí. První patro odděluje profilovaná římsa, v úseku vlevo od vrat chybí. Všechny osy patra vyplňují okna. V osách první, druhé a třetí zprava jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s vnějšími křídly v líci a s oddělenou horní částí. V osách čtvrté a páté zprava je otvor opatřen výplní ze svisle kladených prken. Po obou stranách okna ve střední ose se nachází obdélná nika, lemovaná subtilními sloupky. Ty nesou profilovanou římsu, zvedající se v úseku nad oknem do půlkruhového tvaru. Pod obloukem je na stěně plasticky provedený motiv slunce. Ostatní okna lemuje po stranách a nahoře profilovaná šambrána, nad okny je profilovaná římsa. Pod okny probíhá po celé šíři stěny profilovaná parapetní římsa, která je dole ve středním rizalitu doplněná vejcovcem (místy římsa chybí). Průčelí vrcholí hlavní římsou, nesenou řídce rozmístěnými obdélnými konzolami. Pětiosá jihovýchodní fasáda má obdobné řešení jako jihozápadní. Střední tři osy jsou opět v rizalitu, přízemí člení stejná bosáž. Ve střední ose se nachází vstup s půlkruhovým nadsvětlíkem, zabezpečeným vnější mříží. Nad vstupem jsou linkami v omítce naznačené klenáky, výše je římsa, sledující oblouk. Ve zbývajících osách přízemí byla okna, otvory jsou dnes zazděné. Patro vymezuje profilovaná římsa, dnes zakrytá novodobým obkladem. V osách první a druhé zprava i zleva jsou stejná okna, umístěná ve špaletě. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s dvoudílnou horní částí, bez šambrány. Nad okny je profilovaná římsa. Podobné okno, avšak dole kratší, je i ve střední ose, která má stejné orámování jako na jihozápadě. Nad hlavní římsou, krytou novodobým obkladem, se zvedá lichoběžníkový štít. Jsou v něm prolomena čtyři okna ve dvou úrovních. V dolní části je uprostřed velmi mělká nika, nahoře zakončená do půlkruhového oblouku. Po jejích stranách je dosti široké dvoukřídlé okno ve špaletě. V horní části štítu jsou dva užší a vyšší okenní otvory, vyplněné bedněním ze svisle kladených prken. Pětiosé severovýchodní průčelí je jednodušší obdobou svého protějšku. Chybí rizalit, v přízemí jsou pouze okenní otvory se stejným orámováním jako u oken v krajních osách na jihozápadě – až na osu první zprava, kde okno není. Otvory v osách první a druhé zleva jsou zazděné (v ose první zleva v líci, s ponechaným drobným otvorem v horní části, v ose druhé zleva ve špaletě, s větším otvorem v dolní části). Otvory v osách třetí a čtvrté zleva jsou bez výplní, zabezpečené jsou bedněním ze svisle kladených prken. Pod osou patra první zprava je stěna rozšířena o opěrák, v jehož dolní části je drobný obdélný, na šířku orientovaný otvor. První patro odděluje profilovaná římsa. Podobná probíhá i pod okny patra, až na střední osu, kde je díky větší výšce okna přerušená. Okno v ose první zleva je zazděné, ve střední ose je dvoukřídlé dřevěné okno v líci, s oddělenou dvoudílnou horní částí. V osách druhé, čtvrté a páté zleva je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi a s dvoudílným hořejškem, rozděleným vodorovně na poloviny (výplně jsou v různém stádiu dochování). Tato okna mají nahoře a po stranách profilovanou šambránu. Průčelí završuje hlavní římsa. Na severozápadě se na budovu v ose napojuje přízemní dům čp. 18, jehož střecha sahá k dolní části štítu mlýna čp. 8. Dům čp. 18 je o něco užší, takže je viditelná pravá strana severozápadní fasády mlýna čp. 8 a z patra ještě levá část, která je bez otvorů. V pravé části patra je okno se stejným orámováním jako u krajního okna v patře jihozápadního průčelí. Pod oknem probíhá profilovaná římsa. Nad hlavní římsou, vyloženou na řídce rozmístěných obdélných konzolách, se zvedá lichoběžníkový štít. V jeho dolní části jsou tři okenní otvory, spojené společnou profilovanou parapetní římsou. Střední otvor je zazděný, v krajních je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Dvě stejná okna, včetně parapetní římsy, jsou i v horní části štítu, který je dnes téměř zcela bez omítky. Mlýn má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami. Na její jihozápadní straně jsou v ní nad osami druhou a třetí zprava velké zděné vikýře. V jejich obdélné, na výšku orientované přední stěně je dvoukřídlé okno ve špaletě, nad oknem je trojúhelný štít. Vikýře mají sedlovou střechu, krytinou jsou bobrovky. Na stejné straně je blízko hřebene zasazen zděný komín. Na severovýchodní straně střechy se v její levé části nacházejí dvě volská oka s obdélným, na šířku orientovaným okénkem. Poblíž hřebene a jihovýchodní polovalby je zasazen zděný komín.