dům

Patrový dům, posazený do terénu, je postavený na obdélném půdorysu, s rizalitem v levé části jihovýchodního průčelí. Je zděný a omítaný, až na patro střední a severovýchodní části, které je hrázděné. Jihozápadní úsek domu je o něco vyšší než severovýchodní. Jihozápadní průčelí je dvouosé, nároží jsou opatřena štukovou bosáží, v níž se nad sebou střídají širší a užší „kvádry“ dosti značné výšky. Mezi osami přízemí je bosovaná svislá lizéna s drobnějšími a stejně širokými bosami. V obou osách jsou stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá dřevěná, s křídly rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Nahoře a po stranách okna lemuje široká šambrána s uchy s kapkou, která ve středu horní části vybíhá do hrotu zakončeného tvarem stylizované čtyřcípé hvězdy (?). Šambrána má zvýrazněný vnější okraj, pod okny je profilovaná parapetní římsa. Úroveň prvního patra odděluje profilovaná mezipatrová římsa, přerušující u nároží bosáž. V obou osách jsou okna, provedená jako menší obdoba oken v přízemí. Nahoře se zvedá lichoběžníkový štít, dole vymezený vodorovnou lizénou. Její dolní okraj je nad okny vybraný. Ve štítu, orámovaném na bocích a nahoře profilovanou římsou, jsou dvě okna vedle sebe. Jde o obdobu oken v patře, avšak bez kapek pod uchy. Jihovýchodní průčelí má dvouosou celozděnou jihozápadní (levou) část oproti zbytku domu předstupující. Členění stěny je stejné jako na jihozápadě, okna v obou osách přízemí i patra jsou také stejná – včetně orámování. Mezi osami prvního patra se nachází obraz Svaté rodiny na útěku do Egypta, s plastickým orámováním tmavší hnědozrzavé barvy. Základní tvar je obdélný, nahoře uprostřed se rám zvedá do půlkruhového oblouku. Pod dolní částí jsou ještě dvě čabraky vedle sebe. Na obraze lidového rázu je vpravo namalována horní část čelně situovaného hnědého osla, na němž čelně sedí Panna Marie. Má modrý šat s kulatým výstřihem a dlouhým rukávem a bílý plášť. Obě paže má ohnuté v lokti před tělem, v rukou drží pololežícího nahého Ježíška. Jeho hlava je na levé straně (z hlediska pozorovatele), nohy jsou pokrčené v kolenou. Paže a předloktí jsou mírně oddálené od těla, pokrčené v lokti. Vlevo se nachází sv. Josef v světle šedém šatu s rukávy po loket a bílém plášti. Pravá paže je ohnutá v lokti před tělem, zdvižená ruka drží za horní konec hůl. Všechny tři osoby mají hnědé vlasy a obrysovou svatozář. V pozadí je dole náznak světlehnědého terénu a ve středu a nahoře bledě modravé nebe s bílými oblaky. V dolní části obrazu se nachází bílý obdélný pruh s černým nápisem: „1833.Jefús.Maria.ú.Jofeph.“. Severovýchodní úsek vyšší části domu je na jihovýchodní straně v přízemí trojosý, přičemž osy jsou rozmístěny nepravidelně, a v patře dvouosý – pravá osa je nad pravou osou přízemí. V levé ose zděného přízemí je vstup, přístupný po přímém čtyřstupňovém schodišti a lemovaný šambránou. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají na obou křídlech v dolní partii bohatě profilovanou, zhruba čtvercovou výplň, výše jsou z velké části prosklené. Skleněné výplně mají profilované orámování. Dveře mají nahoře tvar velmi mírného segmentového oblouku, zatímco dveřní otvor se nahoře dvoustupňově obloukovitě rozšiřuje. Vpravo od dveří je obdobné okno jako v jihozápadní části přízemí, avšak s pouze jednoduchou šambránou. Zabezpečené je vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů. V pravé ose, situované výrazně níže, je menší obdoba okna vedle dveří. Patro je hrázděné, před většinou jeho šířky je postavená jednoduchá dřevěná pavlač. V levé ose jsou dveře, v pravé obdobné okno jako v přízemí, avšak odlišné velikosti a bez mříže. Jeho orámování tvoří trámy hrázdění. Na jihozápadní část domu navazuje nižší severovýchodní úsek, jehož zděné přízemí je v líci s jihozápadní částí a hrázděné patro ustupuje. Díky snížení je viditelná část štítu jihozápadní části. Přízemí nižšího úseku domu je dvouosé. V levé ose jsou jednokřídlé dveře, v pravé ose obdobné okno jako v pravé ose přízemí vyšší části domu. Oba otvory lemuje šambrána. Hrázděné patro má klad trámů odlišný od vyšší části, na jeho levé straně jsou vstupní dveře. Po téměř celé šíři patra je jednoduchá pavlač, přístupná dřevěným žebříkovým schodiště na levé straně. Severovýchodní průčelí má zděné přízemí bez otvorů. Hrázdění patra má opět jiné provedení, jsou v něm umístěna dvě menší dřevěná okna, rozdělená dvěma vodorovnými a jednou svislou příčlí. Součástí průčelí je i předstupující bok pavlače. Nad patrem se zvedá bedněný trojúhelný štít. V dolní části má prkna kladená svisle, v horní klasovitě (klas směřuje vzhůru), spoje kryjí lišty. Uprostřed štítu jsou obdobná okna jako v patře, avšak menší. Umístěná jsou těsně vedle sebe a lemovaná dřevěnou šambránou. Pod okny je společná dřevěná parapetní římsa. Nižší část domu má na severozápadní straně ve zděném přízemí dva drobné štěrbinové větrací otvory, patro je provedené stejně jako na severovýchodě. Vyšší jihozápadní úsek je na této straně buď celý zděný, nebo je hrázdění zakryté omítkou. V přízemí jsou dva okenní otvory různé velikosti, v patře tři menší. Osy jsou rozmístěné nepravidelně, lemuje je šambrána a okna jsou umístěná ve špaletě. Dům má sedlové střechy s polovalbou na jihozápadě, krytinou jsou bobrovky. Ve střechách jsou umístěna volská oka - ve vyšší části na každé straně čtyři, v nižší pak jedno. V severozápadní straně vyšší partie domu jsou zasazeny dva vysoké komíny z režných cihel a těsně u napojení nižší části domu na téže straně jeden nižší.